Israël sluit Hebron af en beperkt geldstroom na serie aanvallen

Onderzoekers komen ter plekke nadat een Israëlische auto in de buurt van Hebron is beschoten © REUTERS

Naar aanleiding van een reeks Palestijnse aanvallen op de Westelijke Jordaanoever heeft Israël de stad Hebron afgesloten en de geldstroom naar de Palestijnse Autoriteit ingeperkt

Dat staat in een officiële mededeling.

Op de Westelijke Jordaanoever kwamen vrijdag één Israëli en twee Palestijnen om bij aanvallen. Er werd onder meer geschoten naar een Israëlische auto.

Donderdag had een zeventienjarige Palestijn al een dertienjarig meisje met messteken gedood toen hij in de omgeving van Hebron een woning van Israëlische kolonisten was binnengedrongen.

In reactie hierop besliste het Israëlische leger vrijdag om Hebron, de grootse stad van de Westelijke Jordaanoever, af te sluiten. Twee bataljons infanterie worden daarvoor rondom de stad ingezet. “Het is de meest ingrijpende maatregel op het terrein sinds 2014”, zegt legerwoordvoerder Peter Lerner. Het is niet duidelijk hoelang de maatregel van kracht zal zijn.

‘Geen geld voor terroristen’

Daarnaast kondigde premier Benjamin Netanyahu aan dat hij de belastingtransferten van Israël naar de Palestijnse Autoriteit, het bestuur van de Palestijnse Gebieden, zal beperken. Normaal gaat het om een maandelijks bedrag van ongeveer 114 miljoen euro. “Premier Netanyahu heeft bevolen dat de bedragen die de Palestijnse Autoriteit uitbetaalt aan terroristen en hun familie, van de belastingtransferten moeten worden afgetrokken”, aldus een mededeling. De Palestijnse Autoriteit keert namelijk een vergoeding uit aan de families van gedode Palestijnen. Israël beschuldigt die ervan ook de nabestaanden van Palestijnse aanvalsplegers te vergoeden. Volgens een Israëlische functionaris gaat het daarbij om “tientallen miljoenen sjekels” (1 sjekel komt overeen met 0,23 euro).

‘Kolonisatiepolitiek’

Intussen heeft het Kwartet voor het Midden-Oosten een kritisch rapport over Israël en de Palestijnse Autoriteit uitgebracht.

Het Kwartet voor het Midden-Oosten bestaat uit de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties, en werd in 2002 opgericht om te bemiddelen in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Het rapport werd maanden voorbereid en moet het vredesproces, dat sinds april 2014 in het slop zit, weer op gang trekken.

In het rapport wordt Israël aangemaand om “dringend” zijn kolonisatiepolitiek in de Westelijke Jordaanoever stop te zetten, zo lichtte Nickolay Mladenov, de speciale VN-gezant voor het Midden-Oosten, toe aan de Veiligheidsraad. µ Het Kwartet veroordeelt in zijn rapport ook “het geweld, het terrorisme en het aanzetten tot geweld” aan Palestijnse kant, en “het gebrek aan controle van de Palestijnse Autoriteit in Gaza”, waar Hamas het voor het zeggen heeft. “Deze negatieve tendensen moeten dringend worden omgebogen, omdat ze de kansen op vrede ernstig ondermijnen”, aldus Mladenov.

In het rapport staan ook aanbevelingen voor beide zijden om vooruitgang te boeken in het bereiken van de tweestatenoplossing. “Maar laat duidelijk zijn dat een akkoord over de definitieve status (van de Palestijnse gebieden, red.) dat een einde aan het conflict kan maken enkel gerealiseerd kan worden via rechtstreekse en bilaterale onderhandelingen (tussen Israëli’s en Palestijnen, red.)”, zo voegde Mladenov toe.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content