Eerste gesprekspartner van de voorzitter van het centristische verbond Blauw-Wit wordt vanavond waarnemend premier Benjamin Netanyahu. Als leider van de rechtsconservatieve Likoed is die er niet in geslaagd een coalitie te smeden.

Daarop gaf president Reuven Rivlin aan Gantz een formatieopdracht. Hij moet voor 20 november slagen.

Als ook Gantz faalt, dan kan ieder parlementslid proberen om 61 Knesset-leden voor een coalitie te vinden. Als dat mislukt binnen de 21 dagen, komen er voor de derde keer in een jaar parlementsverkiezingen.

De 70-jarige Netanyahu, die al sinds 2009 ononderbroken aan de macht is, mislukte ook na de vorige verkiezingen in april al om een regering te vormen. Sindsdien leidt hij een overgangsregering.

Gantz wil een liberale regering van nationale eenheid vormen, ook met Likoed. Maar tot nu toe weigerde hij Netanyahu als regeringsleider omdat hem drie aanklachten wegens corruptie boven het hoofd hangen.

Blauw-Wit kwam bij de laatste verkiezingen met 33 zetels als sterkste blok naar voren, Likoed veroverde 32 zetels.

Eerste gesprekspartner van de voorzitter van het centristische verbond Blauw-Wit wordt vanavond waarnemend premier Benjamin Netanyahu. Als leider van de rechtsconservatieve Likoed is die er niet in geslaagd een coalitie te smeden. Daarop gaf president Reuven Rivlin aan Gantz een formatieopdracht. Hij moet voor 20 november slagen. Als ook Gantz faalt, dan kan ieder parlementslid proberen om 61 Knesset-leden voor een coalitie te vinden. Als dat mislukt binnen de 21 dagen, komen er voor de derde keer in een jaar parlementsverkiezingen. De 70-jarige Netanyahu, die al sinds 2009 ononderbroken aan de macht is, mislukte ook na de vorige verkiezingen in april al om een regering te vormen. Sindsdien leidt hij een overgangsregering. Gantz wil een liberale regering van nationale eenheid vormen, ook met Likoed. Maar tot nu toe weigerde hij Netanyahu als regeringsleider omdat hem drie aanklachten wegens corruptie boven het hoofd hangen. Blauw-Wit kwam bij de laatste verkiezingen met 33 zetels als sterkste blok naar voren, Likoed veroverde 32 zetels.