Israël ‘onderzoekt beste moment voor een wapenstilstand’

Raketten van Hamas (rechts) en het Israëlische Iron Dome-raketafweersysteem (links) © iStock

Israël onderzoekt volgens een militaire bron wanneer het mogelijk zou zijn om een wapenstilstand met Hamas af te kondigen.

Dat meldt persagentschap AFP. De anonieme bron zegt dat een staakt-het-vuren mogelijk is, maar dat nog dagenlang bombarderen ook een optie is. ‘We bekijken wat het beste moment is voor een wapenstilstand’, aldus de bron tegen AFP.

Evaluatie

Israël is bezig met evalueren of de mogelijkheden van Hamas om Israël aan te vallen genoeg zijn verkleind. ‘De Hamas-leiding van Gaza moet begrijpen dat de raketaanvallen op Israël niet mogen blijven plaatsvinden’, zei de militaire bron.

Er circuleren ook berichten dat een bestand, bemiddeld door Egypte, in de maak is, maar die worden volgens BBC World tegengesproken. De Britse nieuwszender meldt op basis van bronnen binnen het Israëlische leger dat de militaire operatie op volle kracht verdergaat. ‘Er ligt nog steeds geen staakt-het-vuren op de tafel’, klinkt het.

Meer dan 200 doden

Het nieuwe geweld tussen Israël en Palestina brak vorige week los, na weken van aanzwellende spanningen en rellen in Oost-Jeruzalem. Hamas, dat de plak zwaait op de Gazastrook, begon met raketaanvallen op Israël. De Joodse staat antwoordde op haar beurt met gerichte luchtaanvallen op Gaza.

Daarbij zijn volgens de meest recente cijfers van het Palestijnse ministerie van Gezondheid zeker 219 doden gevallen in Gaza, onder wie bijna 100 vrouwen en kinderen. Israël heeft het over zeker 150 strijders onder de doden in Gaza. Aan Israëlische zijde vielen 12 doden, onder wie twee kinderen.

Volgens de Israëlische autoriteiten zijn al meer dan 3700 raketten afgevuurd vanuit Gaza, waarvan het grootste deel werd onderschept.

Netanyahu: Israël wil na offensief zo lang mogelijke periode van rust verkrijgen

Tel Aviv hoopt met het nu al meer dan een week durende offensief op de Gazastrook nadien een ‘zo lang mogelijke periode van rust’ te verkrijgen. Tegelijk sluit Israël niet volledig uit dat het een heuse overwinning wil boeken op de islamistische Hamas. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag gezegd, tijdens een bezoek van zowat 70 buitenlandse diplomaten aan het militair hoofdkwartier in Tel Aviv.

.
.© Getty Images

Een hooggeplaatste legerverantwoordelijke had het tegenover journalisten over ‘zeer, zeer belangrijke successen’ die ertoe bijdragen om het zuiden van Israël te stabiliseren. Nu wordt nagegaan of deze zullen volstaan. ‘We weten dat we van tijd tot tijd strijd moeten leveren.’ Netanyahu vulde aan dat ze proberen ‘Hamas’ mogelijkheden om terreur uit te voeren terug te dringen en hun vastberadenheid te verminderen’. ‘We hopen de kalmte zo snel mogelijk te herstellen. Ik wil nog zeggen dat we dat doen door ons maximaal in te spannen om burgerdoden te vermijden.’

Veroveren of afschrikken

De laatste zware en langdurige confrontatie tussen Tel Aviv en Hamas dateert van de zomer van 2014. ‘We proberen de tijd van rust voor Israël te verlengen’, legde Netanyahu uit, die zei slechts twee opties te zien in de strijd met Hamas. ‘Ofwel verover je ze – dat is altijd een mogelijkheid, of je kan ze afschrikken’, klonk het. Met het huidige offensief tegen Gaza wil hij inzetten op een grote afschrikking ‘maar ik moet zeggen dat we niets uitsluiten’. Een overwinning van Hamas zou ‘een nederlaag voor ons allemaal zijn’. Daarmee zei hij te verwijzen naar alle democratieën, gematigde Palestijnen en de Arabische landen met wie hij recent vrede sloot. Daarom vroeg hij de diplomaten woensdag om een sterke ondersteuning van de Israëlische aanval.

Wij hebben dit conflict niet opgezocht’, wilde Netanyahu woensdag nog kwijt. Het nieuwe geweld heeft volgens de premier, wiens laatste poging om een regering te vormen opnieuw mislukte, alles te maken met het uitstel van de Palestijnse verkiezingen. Op 22 mei stond er de eerste stembusgang in 15 jaar gepland.

Lees meer over het oplaaiend geweld tussen Israël en Palestina

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content