De Israëlische marine heeft een Canadese en Ierse 'protestboot' de toegang tot de wateren naar de Gazastrook ontzegd. De schepen hadden geneesmiddelen aan boord, maar ook 27 activisten. De "Gaelic for freedom" en de "Arabic for liberation" worden naar de Israëlische haven Ashdod gesleept nadat zij weigerden om rechtsomkeer te maken.De schepen waren vertrokken vanuit Turkije met 27 activisten, uit de Verenigde Staten en 8 andere landen, aan boord. De missie was geneesmiddelen tot bij de mensen van de Gazastrook brengen.

De Israëlische marine heeft laten weten dat niemand bij de operatie gewond raakte en dat beide schepen naar de Israëlische haven van Ashod worden gesleept. De schepen zijn tot vijftig mijl voor de kust van Gaza geraakt. Zij gaven geen gevolg aan de oproepen van de Israëlische marine om rechtsomkeer te maken waarop de schepen geënterd zijn door het Israëlische leger.

Geen weerstand

Met de activisten waren door de reders van de schepen vooraf duidelijke afspraken gemaakt dat zij geen weerstand zouden bieden bij een eventuele entering door de Israëlische marine. Ook de Verenigde Staten had er bij de activisten op aangedrongen zich niet te verzetten tegen het Israëlische leger en niet bij alle macht de blokkade naar de Gazastrook te willen doorbreken.

Bekoelde relatie
Ook Turkije had de Verenigde Staten garanties gegeven om geen oorlogsschepen mee te sturen met de 'protestboten'. De relatie tussen Turkije en Israël bereikte anderhalf jaar geleden een dramatisch dieptepunt nadat 9 Turkse activisten op soortgelijke 'protestboten' door het Israëlische leger gedood zijn.

Micky Rosenfeld, woordvoerder van de Israëlische politie, liet weten dat de activisten verhoord zullen worden waarna ze zullen worden uitgewezen naar hun land van herkomst.

Israël sloot de wateren naar de Gazastrook af in 2006. De blokkade had tot doel wapenleveringen aan Hamas te vermijden. Israël controleert niet enkel de wateren maar ook de land- en luchttoegang naar de Gazastrook. (INM)

De Israëlische marine heeft een Canadese en Ierse 'protestboot' de toegang tot de wateren naar de Gazastrook ontzegd. De schepen hadden geneesmiddelen aan boord, maar ook 27 activisten. De "Gaelic for freedom" en de "Arabic for liberation" worden naar de Israëlische haven Ashdod gesleept nadat zij weigerden om rechtsomkeer te maken.De schepen waren vertrokken vanuit Turkije met 27 activisten, uit de Verenigde Staten en 8 andere landen, aan boord. De missie was geneesmiddelen tot bij de mensen van de Gazastrook brengen. De Israëlische marine heeft laten weten dat niemand bij de operatie gewond raakte en dat beide schepen naar de Israëlische haven van Ashod worden gesleept. De schepen zijn tot vijftig mijl voor de kust van Gaza geraakt. Zij gaven geen gevolg aan de oproepen van de Israëlische marine om rechtsomkeer te maken waarop de schepen geënterd zijn door het Israëlische leger. Geen weerstand Met de activisten waren door de reders van de schepen vooraf duidelijke afspraken gemaakt dat zij geen weerstand zouden bieden bij een eventuele entering door de Israëlische marine. Ook de Verenigde Staten had er bij de activisten op aangedrongen zich niet te verzetten tegen het Israëlische leger en niet bij alle macht de blokkade naar de Gazastrook te willen doorbreken. Bekoelde relatie Ook Turkije had de Verenigde Staten garanties gegeven om geen oorlogsschepen mee te sturen met de 'protestboten'. De relatie tussen Turkije en Israël bereikte anderhalf jaar geleden een dramatisch dieptepunt nadat 9 Turkse activisten op soortgelijke 'protestboten' door het Israëlische leger gedood zijn. Micky Rosenfeld, woordvoerder van de Israëlische politie, liet weten dat de activisten verhoord zullen worden waarna ze zullen worden uitgewezen naar hun land van herkomst. Israël sloot de wateren naar de Gazastrook af in 2006. De blokkade had tot doel wapenleveringen aan Hamas te vermijden. Israël controleert niet enkel de wateren maar ook de land- en luchttoegang naar de Gazastrook. (INM)