Likoed zou uitkomen op 30 zetels, melden Israëlische media op basis van de exitpolls na het sluiten van het de stembureaus. Dat zijn er 6 minder dan bij de vorige verkiezingen in maart vorig jaar.

De stembusgang van dinsdag was al de vierde in twee jaar.

Geen zekere meerderheid

Het rechts-religieuze kamp rond Netanyahu heeft uitzicht op 56 tot 59 van de 120 mandaten. Of Netanyahu een regering zal kunnen vormen, hangt onder meer af van het ultranationalistische Yamina, dat 7 of 8 zetels zou bemachtigen. Partijleider Naftali Bennett was de campagne ingegaan als uitdager van Netanyahu, maar heeft een coalitie met Likoed niet uitgesloten.

Op de tweede plaats komt de oppositiepartij Yesh Atid van Yair Lapid: de centrumpartij zou 16 tot 18 zetels winnen. Lapid wijst een coalitie met Netanyahu af. Welke partij derde wordt, is nog niet duidelijk: ofwel de conservatieve partij Shas, ofwel de alliantie van Arabische partijen.

Oppositie

In totaal zouden twaalf partijen de kiesdrempel van 3,25 procent halen om een zetel in de Knesset te bemachtigen.

Ook een alliantie van oppositiepartijen zou tot een meerderheid kunnen komen om een regering te vormen, meldt BBC World News. Zo zou de kleine Arabische partij Raam, 5 zetels volgens de exitpolls, kingmaker kunnen worden.

Indien er geen enkel kamp een meerderheid kan vormen, kan Israël naar zijn vijfde verkiezingen sinds april 2019 gaan. In een toespraak gisteravond sprak Netanyahu zich uit tegen nieuwe verkiezingen en riep hij op tot de vorming van een stabiele regering. De 71-jarige zei dat hij niemand zou uitsluiten als potentiële coalitiepartner.

Politieke crisis

Israël verkeert al meer dan twee jaar in een politieke crisis. Na twee verkiezingen in 2019 slaagde Netanyahu er niet in om een regering te vormen.

Na de verkiezingen van 2020 ging hij met zijn Likoed-partij onder invloed van de coronacrisis een coalitie aan met de centristische alliantie Blauw en Wit, maar die viel in december uiteen door een begrotingsgeschil.

Voorlopige officiële resultaten van de verkiezingen van dinsdag worden pas vrijdag verwacht.

Likoed zou uitkomen op 30 zetels, melden Israëlische media op basis van de exitpolls na het sluiten van het de stembureaus. Dat zijn er 6 minder dan bij de vorige verkiezingen in maart vorig jaar. De stembusgang van dinsdag was al de vierde in twee jaar.Het rechts-religieuze kamp rond Netanyahu heeft uitzicht op 56 tot 59 van de 120 mandaten. Of Netanyahu een regering zal kunnen vormen, hangt onder meer af van het ultranationalistische Yamina, dat 7 of 8 zetels zou bemachtigen. Partijleider Naftali Bennett was de campagne ingegaan als uitdager van Netanyahu, maar heeft een coalitie met Likoed niet uitgesloten. Op de tweede plaats komt de oppositiepartij Yesh Atid van Yair Lapid: de centrumpartij zou 16 tot 18 zetels winnen. Lapid wijst een coalitie met Netanyahu af. Welke partij derde wordt, is nog niet duidelijk: ofwel de conservatieve partij Shas, ofwel de alliantie van Arabische partijen. In totaal zouden twaalf partijen de kiesdrempel van 3,25 procent halen om een zetel in de Knesset te bemachtigen.Ook een alliantie van oppositiepartijen zou tot een meerderheid kunnen komen om een regering te vormen, meldt BBC World News. Zo zou de kleine Arabische partij Raam, 5 zetels volgens de exitpolls, kingmaker kunnen worden.Indien er geen enkel kamp een meerderheid kan vormen, kan Israël naar zijn vijfde verkiezingen sinds april 2019 gaan. In een toespraak gisteravond sprak Netanyahu zich uit tegen nieuwe verkiezingen en riep hij op tot de vorming van een stabiele regering. De 71-jarige zei dat hij niemand zou uitsluiten als potentiële coalitiepartner. Israël verkeert al meer dan twee jaar in een politieke crisis. Na twee verkiezingen in 2019 slaagde Netanyahu er niet in om een regering te vormen. Na de verkiezingen van 2020 ging hij met zijn Likoed-partij onder invloed van de coronacrisis een coalitie aan met de centristische alliantie Blauw en Wit, maar die viel in december uiteen door een begrotingsgeschil. Voorlopige officiële resultaten van de verkiezingen van dinsdag worden pas vrijdag verwacht.