Er komen mogelijk nieuwe verkiezingen in Israël omdat coalitiepartner Kadima de regering verliet. Volgens de Israëlische krant Yediot Aharanot bestaat de kans dat het parlement in oktober, na het zomerreces, zal stemmen over de vraag of de Israëliërs al dan niet opnieuw naar de stembus zullen moeten trekken.

Ook zonder Kadima heeft de coalitie een meerderheid, maar toch gaan er zelfs binnen de regering stemmen op om verkiezingen te organiseren. Zo is dat scenario volgens buitenlandminister Avigdor Lieberman erg waarschijnlijk.

Kadima wil ook orthodoxe joden in het leger

Kadima verliet de partij omdat het zich niet kon vinden in de plannen om een wet te vervangen die bepaalt dat de 700.000 ultaorthodoxe Haredi-joden die het land telt, vrijgesteld zijn van de militaire legerdienst. Kadima wou de wet helemaal afschaffen, maar Likoed, de partij van premier Benjamin Netanyahu, wil niet zo ver gaan. (JC)

Er komen mogelijk nieuwe verkiezingen in Israël omdat coalitiepartner Kadima de regering verliet. Volgens de Israëlische krant Yediot Aharanot bestaat de kans dat het parlement in oktober, na het zomerreces, zal stemmen over de vraag of de Israëliërs al dan niet opnieuw naar de stembus zullen moeten trekken.Ook zonder Kadima heeft de coalitie een meerderheid, maar toch gaan er zelfs binnen de regering stemmen op om verkiezingen te organiseren. Zo is dat scenario volgens buitenlandminister Avigdor Lieberman erg waarschijnlijk.Kadima wil ook orthodoxe joden in het leger Kadima verliet de partij omdat het zich niet kon vinden in de plannen om een wet te vervangen die bepaalt dat de 700.000 ultaorthodoxe Haredi-joden die het land telt, vrijgesteld zijn van de militaire legerdienst. Kadima wou de wet helemaal afschaffen, maar Likoed, de partij van premier Benjamin Netanyahu, wil niet zo ver gaan. (JC)