‘Israël luisterde Amerikaanse minister John Kerry af’

John Kerry © REUTERS
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De Israëlische inlichtingendiensten hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry afgeluisterd tijdens de vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten vorig jaar.

Dat meldt Der Spiegel. Het Duitse weekblad verwijst naar verschillende bronnen bij geheime diensten. Washington noch Jeruzalem wil reageren op het bericht.

Bemiddelen

Kerry maakte er bij de start van zijn ambtstermijn een prioriteit van om de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in de blazen. Een jaar geleden, in juli 2013, haalde hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas weer naar de onderhandelingstafel. In april van dit jaar mislukte het overleg.

Tijdens zijn bemiddelingspogingen sprak Kerry regelmatig via de telefoon met hooggerangschikte functionarissen in het Midden-Oosten. Hij gebruikte daarbij niet altijd een versleutelde verbinding, aldus Der Spiegel.

Behalve de Israëlische zou nog minstens één andere geheime dienst meegeluisterd hebben toen Kerry probeerde te bemiddelen tussen Israël, de Palestijnen en enkele Arabische staten.

Volgens de bronnen van Der Spiegel heeft Israël de afgeluisterde informatie gebruikt bij de onderhandelingen.

Verzuren

De relaties tussen de VS en Israël zijn de jongste tijd verslechterd en dit bericht kan de betrekkingen nog verder verzuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content