Israël: ‘Kopstukken van Islamitische Jihad zijn geneutraliseerd’

Een rook- en, vuurpluim na een Israëlische raketinslag in Gaza. 6 augustus 2022. © Reuters

De Israëlische strijdkrachten hebben de kopstukken van de Palestijnse militante groepering Islamitische Jihad (PIJ) ‘geneutraliseerd’ bij de luchtaanvallen van de voorbije twee dagen op de Palestijnse Gazastrook.

Dat zegt het Israëlische leger zaterdag.

De PIJ bevestigt intussen dat Khaled Mansour om het leven is gekomen. Hij had de leiding in het zuidelijke gedeelte van de Gazastrook.

Het Israëlische leger zei eerder op de avond al dat het 15 PIJ-strijders had gedood. Onder hen de vrijdag gedode hooggeplaatste commandant Taysir al-Jabari. De PIJ bevestigt zondag dat ook kopstuk Khaled Mansour gedood is.  Bij de Israëlische luchtaanvallen die vrijdag begonnen, kwamen volgens de Palestijnse autoriteiten 24 mensen om het leven, onder wie zes kinderen. Er vielen ook ruim 200 gewonden. 

Volgens Israël kwamen de kinderen om het leven toen een raket van Islamitische Jihad die bestemd was voor Israël per ongeluk in Gaza terechtkwam, en er is volgens het Israëlische leger beeldmateriaal voorhanden om dat te bewijzen.

De militante Palestijnse beweging Hamas, die Gaza controleert, stelt dat de kinderen omkwamen bij een Israëlische aanval nabij het vluchtelingenkamp Jabalya. 

Het gaat om de ernstigste escallatie van het geweld tussen Israël en de gewapende groepen in Gaza sinds mei 2021, toen in elf dagen tijd 260 doden vielen langs Palestijnse kant en 14 Israëli’s het leven lieten.

De onrust flakkerde begin deze week op na de aanhouding van twee hooggeplaatste leden van Islamitische Jihad op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De organisatie dreigde vervolgens met aanvallen, waarop het Israëlische leger het gebied enkele dagen lang afsloot. 

De VN-Veiligheidsraad komt maandag achter gesloten deuren bijeen over het conflict op de Gazastrook. De vergadering komt er op vraag van de Verenigde Arabische Emiraten, Ierland, Frankrijk, Noorwegen en China.

Partner Content