Israël hervat Gazaoffensief: een Palestijns kind gedood

Traangas Gaza © Reuters

Het Israëlische leger heeft opnieuw aanvallen uitgevoerd in de Gazastrook, als reactie op de raketaanvallen vanuit Gaza kort voor het aflopen van het staakt-het-vuren. Er viel een dode: een tienjarig Palestijns kind.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep het leger op om ‘met geweld’ te reageren op de nieuwe raketaanvallen door de Palestijnse militanten in de Gazastrook, aldus Israëlische media. ‘Deze ochtend, na de hervatting van de raketaanvallen tegen Israël, hebben de gewapende troepen zich gericht op terroristische doelwitten in de Gazastrook’, aldus het leger in een persbericht.

Ondertussen viel in Gaza de eerste dode sinds het einde van het staakt-het-vuren : een Palestijns kind van tien jaar oud werd gedood door een Israëlische luchtaanval, zo meldden de Palestijnse hulpdiensten.

Aan Israëlische kant raakten een soldaat en een burger lichtgewond bij een raketaanval in het zuiden van Israël. Het Israëlische leger liet verstaan dat meer dan 33 raketten werden afgevuurd vanuit de Gazastrook naar Israël in een periode van vier uur na afloop van de wapenstilstand.

‘Om de veiligheid van Israël te verzekeren’

Woordvoerder van het leger Peter Lerner noemde de nieuwe aanvallen op Israël ‘onaanvaardbaar, niet te tolereren en kortzichtig’. Het Israëlische leger zal de radicaal-islamitische beweging Hamas en haar infrastructuur verder onder vuur nemen ‘om de veiligheid van Israël te verzekeren’.

Het leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd, maar heeft geen grondtroepen naar Gaza zelf gestuurd. Getuigen in de Gazastrook spraken van luchtaanvallen in het noorden en het centrum van de Gazastrook.

Hamas liet al verstaan de 72 uren durende wapenstilstand in de Gazastrook niet te willen verlengen omdat Israël de blokkade van de regio niet wil opheffen. Israël verklaarde dan weer dat de opheffing van die blokkade enkel mogelijk is wanneer de militanten in de Gazastrook ontwapend worden en hun wapens ontmanteld zijn. Daarbij gaat het vooral over de raketten die vanuit de Gazastrook worden afgevuurd. De onderhandelingen tussen beide partijen worden wel voortgezet, aldus Hamas vrijdagochtend. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content