Israël gaat Palestijnse gevangenen vrijlaten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu © Reuters

Israël wil een “beperkt aantal” Palestijnse gevangenen vrijlaten als teken van goede wil, in het licht van de hernomen vredesonderhandelingen.

Israël wil een “beperkt aantal” Palestijnse gevangenen vrijlaten als teken van goede wil. Dat zegt de minister van Internationale Relaties en Inlichtingen, Yuval Steinitz. Een dag eerder werd een akkoord bereikt over een hervatting van de Israëlisch-Palestijnse vredesgesprekken.

Hoeveel gevangenen vrijgelaten zullen worden, is nog onduidelijk. Ook is niet duidelijk wanneer ze zullen vrijgelaten worden. Steinitz preciseerde wel dat de vrijlatingen in fases zullen gebeuren. Sommige gevangenen zouden bijna dertig jaar in een Israëlische cel zitten. “Het zal ongetwijfeld een sterk gebaar zijn”, zegt Steinitz.

Volgens de mensenrechtenbeweging B’Tselem zijn 4.713 Palestijnen gevangen in Israël. Daarvan zitten er 169 in voorlopige hechtenis. De procedure maakt het mogelijk hen zes maanden zonder beschuldiging op te sluiten, en is onbeperkt vernieuwbaar.

Gemengde reacties op hervatten vredesonderhandelingen Israël

Verschillende Palestijnse groeperingen hebben laten verstaan gekant te zijn tegen nieuwe vredesonderhandelingen met Israël. In Israël wordt het initiatief wel toegejuicht door centrumlinks. Israël en Palestina gaan akkoord om de sinds september 2010 opgeschorte vredesgesprekken opnieuw op te nemen. Dat maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bekend op een persconferentie in het Jordaanse Amman.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas reageerde al tevreden, net als de Israëlische minister van Justitie Tzipi Livni. Volgens het radicale Hamas, dat de Gazastrook controleert, heeft Abbas dan weer niet de legitimiteit om te onderhandelen in naam van het Palestijnse volk. Ook Jamil Mezher van het linkse Popular Front for the Liberation of Palestine vindt dat deze stap de Palestijnse zaak ernstige schade toebrengt. “Twintig jaar van absurde onderhandelingen met Israël hebben nergens toe geleid, behalve tot steun aan de expansieplannen van Israël.”

Mustafa Barghouti van het Palestinian National Initiative stelt dat de huidige Israëlische regering nooit de onafhankelijkheid van Palestina zal erkennen.

In Israël wordt tevreden gereageerd door centrumlinkse politici. Shelly Jachimowich van de sociaaldemocratische Arbeiderspartij bevestigde al dat de vijftien parlementsleden van haar partij premier Benjamin Netanyahu zullen steunen.

Ook buurland Egypte is tevreden met de nieuwe toenadering. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content