Israël gaat bouw Joodse nederzettingen versnellen

© Reuters

Israël heeft laten weten dat het sneller dan voorzien werk zal maken van de bouw van de Joodse nederzettingen in de Westbank en Oost-Jeruzalem. Het bevriest ook de fondsen bestemd voor de Palestijnse Autoriteit.

De Israëlische beslissing om zo snel mogelijk werk te maken van de bouw van Joodse nederzettingen in de Westbank en Oost-Jeruzalem komt er enkele dagen nadat Palestina lid geworden is van de Unesco.
Voor Israël is die toetreding onaanvaardbaar. Yigal Palmor, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is formeel: “De Israëlische beslissing omtrent de nederzettingen komt er om de druk op de Palestijnen te verhogen. De Palestijnen moeten beseffen dat we niet gediend zijn met allerlei manoeuvres op het internationale toneel om te komen tot een Palestijnse staat. De weg naar een oplossing is via de onderhandelingstafel.”

‘Stelen van het Palestijnse volk’

Voor de Palestijnse president Abbas zal de recente beslissing van Netanyahu net het versneld einde betekenen van de nieuwe vredesonderhandelingen. Nabil Abu Rudeina, woordvoerder van Abbas, verklaart ook dat het achterhouden van fondsen bestemd voor de Palestijnse Autoriteit neerkomt op ‘geld stelen van het Palestijnse volk’. Eerder dit jaar bevroor Israël ook al de fondsen voor de Palestijnse Autoriteit toen Abbas een ‘verzoeningsakkoord’ met Hamas sloot.

Naar aanleiding van de toetreding van Palestina tot de Unesco lieten ook de Verenigde Staten weten hun bijdrage aan de internationale organisatie op te schorten. Daarmee verliest de Unesco ongeveer één vijfde van haar jaarlijkse budget. (INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content