‘Israël en Soedan knopen diplomatieke betrekkingen aan’

Archiefbeeld van een akkoord dat de Soedanese oppositie sloot met militaire machthebbers © belga

Het Witte Huis kondigt aan dat Israël en Soedan hun diplomatieke betrekkingen ‘gaan normaliseren’. Ook wil president Donald Trump Soedan schrappen van de lijst van terroristische staten.

De twee elementen werden kort na elkaar aangekondigd door het Witte Huis.

Eerst de verwijdering van Soedan van de ‘zwarte lijst’ van landen die terrorisme ondersteunen.

Het Witte Huis bevestigde dat de regering van Soedan zich bereid heeft verklaard om 335 miljoen dollar (284 miljoen euro) te betalen aan Amerikaanse slachtoffers van terrorisme en hun families. Dit betekent ‘een memorabele stap vooruit voor de bilaterale banden tussen de Verenigde Staten en Soedan, en voor Soedan is het een cruciaal keerpunt’, verklaarde Witte Huis-woordvoerster Kayleigh McEnany. Het is nu aan het Congres om de nodige wetgevende stappen te ondernemen om het proces te voltooien. Zolang het land op lijst staat, zijn internationale hulp en buitenlandse investeringen niet mogelijk, en hetzelfde geldt voor hulp van de Wereldbank en het International Monetair Fonds. Soedan kwam in 1993 op de lijst te staan nadat de VS het land ervan beschuldigden extremistische islamistische groeperingen te ondersteunen. Zo woonde bijvoorbeeld Osama bin Laden, de stichter van al-Qaida, in Soedan tussen 1992 en 1996, en werden vanuit Soedan aanslagen op Amerikaanse ambassades gepland.

https://twitter.com/JuddPDeere45/status/1319665319141584896Judd Deerehttps://twitter.com/JuddPDeere45

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Enkele minuten na de eerste mededeling liet een andere woordvoerder van het Witte Huis weten dat Israël en Soedan volle diplomatieke betrekkingen zullen aanknopen. ‘Het is een belangrijke stap richting vrede’, tweette woordvoerder Judd Deere.

Eerder dit jaar knoopten de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein al diplomatieke betrekkingen aan met Israël.

Partner Content