Israël en Palestina hervatten vredesoverleg

© Reuters

Israël en Palestina gaan allebei weer rond de tafel zitten om te praten over een mogelijk vredesverdrag.

Israël en Palestina zijn akkoord om de sinds september 2010 opgeschorte vredesgesprekken opnieuw op te nemen. Dat maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bekend op een persconferentie in het Jordaanse Amman.

Hij had het over een “historisch” akkoord. Volgende week worden Palestijnse en Israëlische onderhandelaars in Washington verwacht. De Verenigde Staten kreeg de belofte van beide partijen om directe gesprekken op te starten, om een eind te maken aan het decennialange conflict.

“Het akkoord moet nog geformaliseerd worden, dus we gaan nog niet over de elementen ervan praten”, aldus Kerry.

Bemiddelingsreis Midden-Oosten

Kerry is op zijn zesde bemiddelingsreis in het Midden-Oosten. Nu lijkt het erop dat hij een doorbraak in het vredesproces tussen Israël en Palestina heeft bereikt. Hij zat in Amman samen met de Palestijnse onderhandelaar Saëb Erakat en trok later op de dag naar de Westelijke Jordaanoever voor een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoed Abbas.

Kerry kondigde nog aan dat Erakat en de Israëlische minister van Justitie Tzipi Livni volgende week naar Washington komen, om de gesprekken op te starten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content