De wapenstilstand ging dinsdag om 1 uur 's nachts in, dat meldde de Israëlische vice-minister van Defensie Matan Vilnaï en Daoud Shebab, een woordvoerder van de Islamitische Jihad. De Gazastrook en het zuiden van Israël gingen al ettelijke dagen gebukt onder een golf van geweld.

"Er is inderdaad een overeenkomst, en we volgen wat er gebeurt op het terrein", vertelde Vilnaï op de openbare radio. Ook Shebab bevestigde de wapenstilstand. "Wij aanvaarden een staakt-het-vuren als ook Israël een einde maakt aan de aanvallen en de moorden", aldus Shebab aan het Franse persbureau AFP.

'Egypte zal toezien op de toepassing van het bestand'

Het staakt-het-vuren werd bemiddeld door een verantwoordelijke van de Egyptische inlichtingendiensten. Die bleef liever anoniem maar liet weten dat Egypte erop zou toezien dat het akkoord ook werkelijk wordt toegepast.

De islamistische beweging Hamas, die aan de macht is in Gaza, weigert voorlopig commentaar. Hamas liet eerder weten contacten te hebben aangeknoopt met Egypte om een bestand met Israël af te sluiten en de opflakkering van geweld te stoppen.

25 Palestijnse doden

Sinds het begin van het geweld kwamen al 25 Palestijnen om het leven en raakten 83 anderen gewond. In Israël bleef de schade eerder beperkt, voornamelijk dankzij het raketschild dat de meeste uit de Gazastrook afgevuurde raketten onschadelijk wist te maken. (BELGA/PC)

De wapenstilstand ging dinsdag om 1 uur 's nachts in, dat meldde de Israëlische vice-minister van Defensie Matan Vilnaï en Daoud Shebab, een woordvoerder van de Islamitische Jihad. De Gazastrook en het zuiden van Israël gingen al ettelijke dagen gebukt onder een golf van geweld. "Er is inderdaad een overeenkomst, en we volgen wat er gebeurt op het terrein", vertelde Vilnaï op de openbare radio. Ook Shebab bevestigde de wapenstilstand. "Wij aanvaarden een staakt-het-vuren als ook Israël een einde maakt aan de aanvallen en de moorden", aldus Shebab aan het Franse persbureau AFP. 'Egypte zal toezien op de toepassing van het bestand' Het staakt-het-vuren werd bemiddeld door een verantwoordelijke van de Egyptische inlichtingendiensten. Die bleef liever anoniem maar liet weten dat Egypte erop zou toezien dat het akkoord ook werkelijk wordt toegepast. De islamistische beweging Hamas, die aan de macht is in Gaza, weigert voorlopig commentaar. Hamas liet eerder weten contacten te hebben aangeknoopt met Egypte om een bestand met Israël af te sluiten en de opflakkering van geweld te stoppen. 25 Palestijnse doden Sinds het begin van het geweld kwamen al 25 Palestijnen om het leven en raakten 83 anderen gewond. In Israël bleef de schade eerder beperkt, voornamelijk dankzij het raketschild dat de meeste uit de Gazastrook afgevuurde raketten onschadelijk wist te maken. (BELGA/PC)