Israël heeft de belangrijkste wegen rond de Gazastrook gesloten en gezegd dat die zich nu in een gesloten militaire zone bevinden. Ondertussen nemen aanwijzingen dat een grondoffensief in voorbereiding is toe.

"Er is in de regio een gesloten militaire zone", zei een legerwoordvoerder tegenover het Franse persbureau AFP. Hij voegde eraan toe dat meerdere wegen gesloten zijn voor civiel verkeer, met name de "belangrijkste wegen rond de Gazastrook". Op gezag van het Israëlische leger meldde de krant Jerusalem Post dat er drie wegen gesloten zijn die naar Gaza lopen of eraan grenzen.

Israël roept reservisten op

De Israëlische regering denkt eraan minstens 75.000 reservisten op te roepen voor een "mogelijke operatie" in Gaza, zo hebben de krant Jerusalem Post en Haaretz gemeld. Eerder stemde de regering al in met het oproepen van 30.000 reservisten. Het Israëlische leger (IDF) mobiliseerde er al 16.000.

Nieuwe luchtaanvallen
Ook vrijdag zijn in Jeruzalem en in het omliggende de sirenes afgegaan, zo heeft de krant Jerusalem Post bericht. Volgens het Israëlische leger heeft een raket een onbewoonde zone in de buurt van Jeruzalem geraakt. Volgens de BBC is het voor het eerst dat Jeruzalem vanuit Gaza als doelwit is genomen.

De Israëlische luchtmacht heeft later bij een luchtaanval Ahmed Aboe Jalal gedood. Volgens de gezaghebbende krant Jerusalem Post is Jalal een "hoge bevelhebber in de militaire vleugel van Hamas" en "topterrorist". Ook is bij de aanval een andere wagen getroffen, waarbij twee andere "operandi" van Hamas zijn gedood. Zij zijn beiden leden van de familie Aboe Jilal. Hamas TV heeft bevestigd dat Ahmed Aboe Jalal is gedood. Tevens bevestigde Hamas TV dat bij de aanval op het vluchtelingenkamp al-Maghazi twee van zijn broers zijn gedood.

Nog zouden bij een Israëlische vergeldingsaanval in het oosten van de Gazastrook volgens de Palestijnse autoriteiten drie broers gedood zijn. Volgens het Palestijnse bestuur van Gaza zijn de drie geen leden van militante groepen, maar zijn het burgers. Volgens de medische diensten van Hamas zijn sinds de start van de Israëlische operatie in totaal 31 Palestijnen gedood. Aan Israëlische zijde kwamen er 3 mensen om en raakten er 20 gewond. (Belga/INM)

Israël heeft de belangrijkste wegen rond de Gazastrook gesloten en gezegd dat die zich nu in een gesloten militaire zone bevinden. Ondertussen nemen aanwijzingen dat een grondoffensief in voorbereiding is toe. "Er is in de regio een gesloten militaire zone", zei een legerwoordvoerder tegenover het Franse persbureau AFP. Hij voegde eraan toe dat meerdere wegen gesloten zijn voor civiel verkeer, met name de "belangrijkste wegen rond de Gazastrook". Op gezag van het Israëlische leger meldde de krant Jerusalem Post dat er drie wegen gesloten zijn die naar Gaza lopen of eraan grenzen. Israël roept reservisten op De Israëlische regering denkt eraan minstens 75.000 reservisten op te roepen voor een "mogelijke operatie" in Gaza, zo hebben de krant Jerusalem Post en Haaretz gemeld. Eerder stemde de regering al in met het oproepen van 30.000 reservisten. Het Israëlische leger (IDF) mobiliseerde er al 16.000. Nieuwe luchtaanvallen Ook vrijdag zijn in Jeruzalem en in het omliggende de sirenes afgegaan, zo heeft de krant Jerusalem Post bericht. Volgens het Israëlische leger heeft een raket een onbewoonde zone in de buurt van Jeruzalem geraakt. Volgens de BBC is het voor het eerst dat Jeruzalem vanuit Gaza als doelwit is genomen. De Israëlische luchtmacht heeft later bij een luchtaanval Ahmed Aboe Jalal gedood. Volgens de gezaghebbende krant Jerusalem Post is Jalal een "hoge bevelhebber in de militaire vleugel van Hamas" en "topterrorist". Ook is bij de aanval een andere wagen getroffen, waarbij twee andere "operandi" van Hamas zijn gedood. Zij zijn beiden leden van de familie Aboe Jilal. Hamas TV heeft bevestigd dat Ahmed Aboe Jalal is gedood. Tevens bevestigde Hamas TV dat bij de aanval op het vluchtelingenkamp al-Maghazi twee van zijn broers zijn gedood. Nog zouden bij een Israëlische vergeldingsaanval in het oosten van de Gazastrook volgens de Palestijnse autoriteiten drie broers gedood zijn. Volgens het Palestijnse bestuur van Gaza zijn de drie geen leden van militante groepen, maar zijn het burgers. Volgens de medische diensten van Hamas zijn sinds de start van de Israëlische operatie in totaal 31 Palestijnen gedood. Aan Israëlische zijde kwamen er 3 mensen om en raakten er 20 gewond. (Belga/INM)