Beide Arabische landen hadden hun ministers van Buitenlandse Zaken naar Washington gestuurd om hun handtekening te zetten, ook onder een vredesverklaring.

'Er komt vrede in het Midden-Oosten', zei Trump. Hij sprak van een 'historische dag' die een einde zal maken aan 'decennia van bloedvergieten'. 'We zijn hier om de loop van de geschiedenis te veranderen.' Van de Arabische landen onderhielden tot nu toe alleen Egypte (1979) en Jordanië (1994) diplomatieke betrekkingen met de joodse staat. Deze landen zijn ook daadwerkelijk in oorlog geweest met Israël.

Zowel Trump als Netanyahu spraken over een 'nieuwe dageraad voor vrede'. 'Vrede zij met u', zei de laatste in het Arabisch voorafgaand aan de ondertekeningsceremonie. Het nieuwe 'momentum van vrede' kan volgens Netanyahu het Arabisch-Israëlische conflict voor 'eens en altijd' beëindigen.

VAE-minister van Buitenlandse zaken Abdoellah bin Zayed al-Nahyan zei dat het akkoord de regio stabieler en welvarender zal maken, terwijl hij de doorgaande steun aan de Palestijnen benadrukte. Zijn collega Khalid Bin Ahmed Bin Mohamed al-Khalifa uit Bahrein had het over een 'eerste echte stap op weg naar blijvende vrede'.

Volgens Trump zullen nog minstens vijf of zes andere Arabische landen snel vergelijkbare deals sluiten. Hij denkt dat ook de Palestijnen uiteindelijk vrede zullen sluiten met Israël omdat ze anders 'in de kou komen te staan'. Palestijnse leiders hebben met afgrijzen gereageerd op de toenadering tussen Israël en hun Arabische 'broeders'.

De Amerikaanse president zinspeelde erop ook met Iran, een aartsvijand van zowel Israël als de VS, een 'deal' te sluiten als hij in november wordt herverkozen. 'Het land zal heel rijk worden', voorspelde hij.

Trump: 'We veranderen de loop van de geschiedenis'

De ondertekening van de akkoorden die de normalisering regelen van de betrekkingen tussen Israël enerzijds en zowel de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein anderzijds zullen de 'dageraad van een nieuw Midden-Oosten zijn' en mensen van uiteenlopende godsdiensten toelaten samen te leven. Dit heeft de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag in de tuin van het Witte Huis kort voor die ondertekening gezegd.

'Na jaren van verdeeldheid en conflicten zijn we hier om de loop van de geschiedenis te veranderen', aldus het Amerikaanse staatshoofd. 'Dit is een ongelooflijke dag voor de wereld.' Volgens Trump maken nog 'vijf of zes' andere Arabische landen zich op om hun relaties met de joodse staat te normaliseren. 'Ik denk dat Israël niet meer geïsoleerd is.'

De Amerikaanse president sloot ook een akkoord met de Palestijnen niet uit. Zij zullen 'op het gepaste moment deel uitmaken (van een akkoord)'. Aan de ceremonie namen ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de ministers van Buitenlandse Zaken van de VAE en Bahrein, Abdoellah bin Sajid en Abdoellah al-Sajani, deel. Netanyahu noemde de akkoorden een 'keerpunt in de geschiedenis'. Hij zei dat de joodse staat al 'decennialang om vrede bidt'.

Beide Arabische landen hadden hun ministers van Buitenlandse Zaken naar Washington gestuurd om hun handtekening te zetten, ook onder een vredesverklaring.'Er komt vrede in het Midden-Oosten', zei Trump. Hij sprak van een 'historische dag' die een einde zal maken aan 'decennia van bloedvergieten'. 'We zijn hier om de loop van de geschiedenis te veranderen.' Van de Arabische landen onderhielden tot nu toe alleen Egypte (1979) en Jordanië (1994) diplomatieke betrekkingen met de joodse staat. Deze landen zijn ook daadwerkelijk in oorlog geweest met Israël. Zowel Trump als Netanyahu spraken over een 'nieuwe dageraad voor vrede'. 'Vrede zij met u', zei de laatste in het Arabisch voorafgaand aan de ondertekeningsceremonie. Het nieuwe 'momentum van vrede' kan volgens Netanyahu het Arabisch-Israëlische conflict voor 'eens en altijd' beëindigen. VAE-minister van Buitenlandse zaken Abdoellah bin Zayed al-Nahyan zei dat het akkoord de regio stabieler en welvarender zal maken, terwijl hij de doorgaande steun aan de Palestijnen benadrukte. Zijn collega Khalid Bin Ahmed Bin Mohamed al-Khalifa uit Bahrein had het over een 'eerste echte stap op weg naar blijvende vrede'. Volgens Trump zullen nog minstens vijf of zes andere Arabische landen snel vergelijkbare deals sluiten. Hij denkt dat ook de Palestijnen uiteindelijk vrede zullen sluiten met Israël omdat ze anders 'in de kou komen te staan'. Palestijnse leiders hebben met afgrijzen gereageerd op de toenadering tussen Israël en hun Arabische 'broeders'. De Amerikaanse president zinspeelde erop ook met Iran, een aartsvijand van zowel Israël als de VS, een 'deal' te sluiten als hij in november wordt herverkozen. 'Het land zal heel rijk worden', voorspelde hij. De ondertekening van de akkoorden die de normalisering regelen van de betrekkingen tussen Israël enerzijds en zowel de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein anderzijds zullen de 'dageraad van een nieuw Midden-Oosten zijn' en mensen van uiteenlopende godsdiensten toelaten samen te leven. Dit heeft de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag in de tuin van het Witte Huis kort voor die ondertekening gezegd.'Na jaren van verdeeldheid en conflicten zijn we hier om de loop van de geschiedenis te veranderen', aldus het Amerikaanse staatshoofd. 'Dit is een ongelooflijke dag voor de wereld.' Volgens Trump maken nog 'vijf of zes' andere Arabische landen zich op om hun relaties met de joodse staat te normaliseren. 'Ik denk dat Israël niet meer geïsoleerd is.' De Amerikaanse president sloot ook een akkoord met de Palestijnen niet uit. Zij zullen 'op het gepaste moment deel uitmaken (van een akkoord)'. Aan de ceremonie namen ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de ministers van Buitenlandse Zaken van de VAE en Bahrein, Abdoellah bin Sajid en Abdoellah al-Sajani, deel. Netanyahu noemde de akkoorden een 'keerpunt in de geschiedenis'. Hij zei dat de joodse staat al 'decennialang om vrede bidt'.