Israël bouwt 200 nieuwe woningen op de Westelijke Jordaanoever

© Reuters
Elisabeth Ackaert

De Israëlische autoriteiten hebben bekend gemaakt 200 nieuwe woningen te gaan bouwen op de Westelijke Jordaanoever. Steeds meer en meer joodse kolonisten vragen een bouwvergunning aan om te bouwen op de Westbank.

De spanningen tussen Israël en de Palestijnse autoriteiten lopen nog maar eens tegen een kookpunt aan. Na erkenning van de Palestijnse Autoriteit eind november bij de Verenigde Naties als ‘waarnemend niet lid’ -waarbij de VN de Palestijnse gebieden eigenlijk erkennen als staat- en de bombardementen tussen Israël en Hamas op de Gazastrook in december van vorig jaar zijn de relaties tussen beiden niet al te best.

Israël reageert nu op de Palestijnse erkenning bij de VN en de bombardementen door nieuwe nederzettingen te bouwen in Palestijns gebied. De joodse staat wil nu nog eens 200 nieuwe woningen bouwen. Het Israëlische ministerie van Bouw schreef aanbestedingen uit voor de bouw van 84 huizen in Kiriat Arba, een dorp bij Hebron, en 144 woningen in Efrat, in de buurt van Bethlehem. Die nieuwe woningen zullen, volgens de Israëlische media, deel uitmaken van een bouwproject waarbij 3.000 nieuwe woningen voor joodse kolonisten.

Commentaar van de eeuwige bondgenoot

In 2012 is het aantal bouwvergunningen voor kolonistenwoningen op de Westelijke Jordaanoever gestegen tot 6.676, wat het viervoud is van het aantal uitgereikte vergunningen in 2011. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie Peace Now.

Israël krijgt steeds meer commentaar te slikken op haar nederzettingenbeleid, maar dat lijkt voorlopig nog niet te deren. De rechtste partij Likoed van huidig premier Benjamin Netanyahu was zelfs erg scherp voor de reacties van de Verenigde Staten, een trouwe bondgenoot van Israël. “Dit is een grove inmenging in onze verkiezingsstrijd”, stelde de partij. Obama meende eerder dat Netanyahu zijn land in internationaal isolement sleurde met zijn beleid over de bouw van nieuwe kolonies op de Westbank. Dat zou de Amerikaanse president in privégesprekken verteld hebben.

“Lafaard”

Obama meende verder nog dat Netanyahu een “lafaard” is in de vredesgesprekken met de Palestijnse autoriteiten. De quotes van de Amerikaanse president komen uit een artikel van de beroemde Amerikaanse journalist Jeffrey Goldberg.

Volgens de Engelstalige krant ‘The Jerusalem Post’ wilde Obama met zijn veroordeling van de nederzettingen “wraak” nemen op Netanyahu. Dat schrijft de krant onder aanhaling van Likoed. ‘Bibi’ Netanyahu trok in de verkiezingsstrijd om het Amerikaanse presidentschap partij voor de pro-Israëlische Mitt Romney. Volgens de Amerikaanse kranten zijn de persoonlijke banden tussen Obama en Netanyahu nooit erg hartelijk geweest.

Volgens Likoed wordt Obama sterk beïnvloed door de Israëlische president Shimon Peres en voormalig premier Ehud Olmert. Beiden zijn lid van ‘Kadima’, de centrum partij die ontstaan is na een afscheiding van Likoed. Zij voeren oppositie tegen Netanyahu.

Het land trekt op 22 januari naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Dat is vroeger dan gepland. Het parlement ontbond zich in oktober omwille van falende begrotingsonderhandelingen. Volgens de peilingen zal Netanyahu opnieuw verkozen worden als eerste minister van het land in het Midden-Oosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content