Israël bewapent kolonisten tegen Palestijnse betogers

Het Israëlische leger is kolonisten op de Westelijke Jordaanoever aan het trainen en bewapenen in afwachting van Palestijnse massaprotesten.

Dat blijkt uit gelekte documenten waarop de krant Haaretz de hand kon leggen.

Op de Westelijke Jordaanoever worden weldra uitgebreide manifestaties verwacht in afwachting van de vraag tot erkenning van de Palestijnse staat die bij de VN zal worden ingediend.

Schieten met scherp

Uit de gelekte documenten blijkt dat er traangas zal worden gebruikt als de Palestijnen in de buurt van een nederzetting komen. Als ze zich nog dichterbij wagen, wordt er met scherp geschoten. De overheid heeft de voorbije weken al extra budget uitgetrokken voor de opleiding van politiemensen.

VN ongerust

De Palestijnse autoriteiten ontkennen dat er gewelddadige betogingen zijn gepland. Ook de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak gaat er officieel van uit dat de komende maand rustig zal verlopen.

De Israëlische vredesorganisatie Vrede Nu maakt zich echter grote zorgen. Ze hoopt dat het leger duidelijk zal maken dat vredelievend protest is toegelaten en dat de kolonisten instructies krijgen om geen geweld te gebruiken. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content