De leider van de Israëlische partij Blauw-Wit, Benny Gantz, wil premier worden als er een regering van nationale eenheid komt. Dat heeft hij gezegd bij een ontmoeting met enkele kaderleden. Gantz is huidig premier Benjamin Netanyahu's belangrijkste tegenstander in de Israëlische parlementsverkiezingen.

"Ik ben van plan om een brede liberale eenheidsregering te vormen", zegt Gantz in een verklaring aan de pers, "met mij aan het hoofd". Twee dagen na de parlementsverkiezingen tonen de voorlopige resultaten dat 31 van de 120 zetels in de Knesset voor Likoed, de partij van Netanyahu, zijn en 33 zetels naar de partij van Benny Gantz gaan.

Donderdagochtend had de Israëlische premier Netanyahu opgeroepen tot de vorming van een regering van nationale eenheid nu de tweede parlementsverkiezingen opnieuw geen duidelijke winnaar hebben opgeleverd.

'Tijdens de verkiezingen riep ik op tot de oprichting van een rechtse regering. Helaas tonen de verkiezingsresultaten dat dit niet mogelijk is', aldus Netanyahu. 'Het volk besliste niet tussen de twee kampen.'

Hij riep Gantz dan ook op tot een ontmoeting later op donderdag.

Patstelling

De tweede parlementsverkiezingen dit jaar in Israël hebben dinsdag geen duidelijke winnaar opgeleverd.

Uit de voorlopige resultaten blijkt dat aftredend president Benjamin Netanyahu noch zijn belangrijkste opponent Benny Gantz, gewezen opperbevelhebber van het leger en leider van zijn partij Blauw-Wit, in staat zullen zijn een regering te vormen.

Israëlische media melden op basis van gegevens van de kiescommissie dat Blauw-Wit uitzicht heeft op 33 van de 120 zetels in de Knesset, het parlement. De Likoed-partij van Netanyahu zou op 32 zetels uitkomen.

Zowel het centrumlinkse blok rond Gantz als het rechtse blok onder leiding van Netanyahu behaalt in totaal 56 zetels, nog altijd 5 te weinig voor een meerderheid.

Geen derde verkiezing

Netanyahu zei ook gekant te zijn tegen een derde verkiezing.

Bij de parlementsverkiezingen van 9 april slaagden Netanyahu en zijn Likoed-partij en nadien Gantz er niet in een regering te vormen binnen de maximumtermijn.

Wat de coalitievorming echter kan bemoeilijken is dat Likoed en de andere rechtse en religieuze partijen die Netanyahu steunen, een overeenkomst hebben ondertekend dat ze niet zonder elkaar een coalitie zullen vormen.

De leider van de Israëlische partij Blauw-Wit, Benny Gantz, wil premier worden als er een regering van nationale eenheid komt. Dat heeft hij gezegd bij een ontmoeting met enkele kaderleden. Gantz is huidig premier Benjamin Netanyahu's belangrijkste tegenstander in de Israëlische parlementsverkiezingen."Ik ben van plan om een brede liberale eenheidsregering te vormen", zegt Gantz in een verklaring aan de pers, "met mij aan het hoofd". Twee dagen na de parlementsverkiezingen tonen de voorlopige resultaten dat 31 van de 120 zetels in de Knesset voor Likoed, de partij van Netanyahu, zijn en 33 zetels naar de partij van Benny Gantz gaan. Donderdagochtend had de Israëlische premier Netanyahu opgeroepen tot de vorming van een regering van nationale eenheid nu de tweede parlementsverkiezingen opnieuw geen duidelijke winnaar hebben opgeleverd.'Tijdens de verkiezingen riep ik op tot de oprichting van een rechtse regering. Helaas tonen de verkiezingsresultaten dat dit niet mogelijk is', aldus Netanyahu. 'Het volk besliste niet tussen de twee kampen.' Hij riep Gantz dan ook op tot een ontmoeting later op donderdag. PatstellingDe tweede parlementsverkiezingen dit jaar in Israël hebben dinsdag geen duidelijke winnaar opgeleverd. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat aftredend president Benjamin Netanyahu noch zijn belangrijkste opponent Benny Gantz, gewezen opperbevelhebber van het leger en leider van zijn partij Blauw-Wit, in staat zullen zijn een regering te vormen.Israëlische media melden op basis van gegevens van de kiescommissie dat Blauw-Wit uitzicht heeft op 33 van de 120 zetels in de Knesset, het parlement. De Likoed-partij van Netanyahu zou op 32 zetels uitkomen. Zowel het centrumlinkse blok rond Gantz als het rechtse blok onder leiding van Netanyahu behaalt in totaal 56 zetels, nog altijd 5 te weinig voor een meerderheid.Geen derde verkiezingNetanyahu zei ook gekant te zijn tegen een derde verkiezing. Bij de parlementsverkiezingen van 9 april slaagden Netanyahu en zijn Likoed-partij en nadien Gantz er niet in een regering te vormen binnen de maximumtermijn. Wat de coalitievorming echter kan bemoeilijken is dat Likoed en de andere rechtse en religieuze partijen die Netanyahu steunen, een overeenkomst hebben ondertekend dat ze niet zonder elkaar een coalitie zullen vormen.