Het Israëlische veiligheidskabinet heeft de door Egypte voorgestelde wapenstilstand met de islamistische beweging Hamas aanvaard. Dat deelde het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu mee.

'Het kabinet heeft beslist om positief te antwoorden op het Egyptische initiatief voor een wapenstilstand', zo deelde het kabinet mee in een mededeling die naar het Duitse persagentschap DPA werd gestuurd.

Het kabinet waarschuwde wel krachtdadig te reageren op nog bezig zijnde raketaanvallen. Volgens waarnemers is het - op dit ogenblik unilaterale - antwoord een poging van Israël om internationale steun te vergaren. Dit in het geval dat de raketaanvallen niet stoppen en Israël het offensief moet uitbreiden, en dus grondtroepen inzet.

Het Egyptische initiatief roept op om alle vijandigheden op de grond, in de lucht en op zee te staken. De wapenstilstand zou dinsdag 15 juli 8.00 uur (Belgische tijd) beginnen. Binnen de 48 uur moeten dan topdelegaties uit Israël en de Palestijnse Gebieden naar Caïro reizen om onrechtstreekse gesprekken te voeren. Bovendien is volgens het plan de opening van de grensovergangen naar Gaza voorzien.

De militanten van Hamas hadden eerder echter het voorstel al verworpen. Er kan geen sprake zijn van een staakt-het-vuren voordat er een akkoord voor de Gazastrook wordt gesloten, zo deelde een woordvoerder van de organisatie mee.

De Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook hebben op een week tijd al aan 194 mensen het leven gekost, zo zeggen de Palestijnse hulpdiensten. Er vielen ook bijna 1.400 gewonden. Vele slachtoffers zijn burgers. Voor het eerst tijdens het offensief ging in het Israëlische Eilat het alarm voor luchtaanvallen af. De toeristische plaats was het doelwit van twee raketten. Het nieuwe Israëlische offensief is dodelijker dan dat van november 2012, toen eveneens geprobeerd werd om met geweld een einde te maken aan de raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Toen lieten op een week tijd 177 Palestijnen en zes Israëliërs het leven. (Belga/WB)

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft de door Egypte voorgestelde wapenstilstand met de islamistische beweging Hamas aanvaard. Dat deelde het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu mee. 'Het kabinet heeft beslist om positief te antwoorden op het Egyptische initiatief voor een wapenstilstand', zo deelde het kabinet mee in een mededeling die naar het Duitse persagentschap DPA werd gestuurd. Het kabinet waarschuwde wel krachtdadig te reageren op nog bezig zijnde raketaanvallen. Volgens waarnemers is het - op dit ogenblik unilaterale - antwoord een poging van Israël om internationale steun te vergaren. Dit in het geval dat de raketaanvallen niet stoppen en Israël het offensief moet uitbreiden, en dus grondtroepen inzet. Het Egyptische initiatief roept op om alle vijandigheden op de grond, in de lucht en op zee te staken. De wapenstilstand zou dinsdag 15 juli 8.00 uur (Belgische tijd) beginnen. Binnen de 48 uur moeten dan topdelegaties uit Israël en de Palestijnse Gebieden naar Caïro reizen om onrechtstreekse gesprekken te voeren. Bovendien is volgens het plan de opening van de grensovergangen naar Gaza voorzien. De militanten van Hamas hadden eerder echter het voorstel al verworpen. Er kan geen sprake zijn van een staakt-het-vuren voordat er een akkoord voor de Gazastrook wordt gesloten, zo deelde een woordvoerder van de organisatie mee.De Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook hebben op een week tijd al aan 194 mensen het leven gekost, zo zeggen de Palestijnse hulpdiensten. Er vielen ook bijna 1.400 gewonden. Vele slachtoffers zijn burgers. Voor het eerst tijdens het offensief ging in het Israëlische Eilat het alarm voor luchtaanvallen af. De toeristische plaats was het doelwit van twee raketten. Het nieuwe Israëlische offensief is dodelijker dan dat van november 2012, toen eveneens geprobeerd werd om met geweld een einde te maken aan de raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Toen lieten op een week tijd 177 Palestijnen en zes Israëliërs het leven. (Belga/WB)