Islamitische Tsjaad verbiedt nikab

© Belga

Wie een nikab draagt in Tsjaad zal gearresteerd worden. De hoofddoek die enkel de ogen vrijlaat wordt verboden in het land nadat een als vrouw vermomde terrorist een aanslag pleegde in de hoofdstad.

Afgelopen weekend vielen vijftien doden en 80 gewonden bij een aanslag op een markt in N’Djamena in Tsjaad. Een zelfmoordterrorist bracht zijn explosievengordel tot ontploffing bij de controle aan de ingang van de belangrijkste markt van de hoofdstad.

Moslimmeerderheid

De terrorist was vermomd als vrouw met nikab. De hoofddoek die enkel de ogen vrijlaat, werd eerder al door Tsjaad – een land met een moslimmeerderheid – verboden, maar na de aanslag wordt het verbod ook echt geïmplementeerd. Dat bericht Al Jazeera.

‘Deze aanslag bevestigt enkel dat een verbod op de nikab gerechtvaardigd is’, stelde woordvoerder van de politie Paul Manga tegenover de nieuwszender. ‘Het verbod moet nu meer dan ooit gerespecteerd worden door de volledige bevolking. Wie de wet niet naleeft zal automatisch gearresteerd worden en voor het gerecht komen’, waarschuwde hij.

Boko Haram

Boko Haram eiste de aanslag op via sociaal netwerk Twitter en ondertekende het bericht als ‘Islamitische Staat, provincie West-Afrika’. De groepering verwijst op die manier naar zichzelf sinds het trouw zwoer aan het in Syrië en Irak actieve IS.

Tsjaad ging samen met Nigeria, Niger en Kameroen een coalitie aan tegen de gewapende groepering en heroverde enkele steden en dorpen sinds de operatie in februari startte. Het aanhoudende conflict met Boko Haram heeft sinds 2009 aan minstens 15.000 mensen het leven gekost en meer dan 1,5 miljoen anderen ontheemd.

Veiligheidsmaatregelen opgevoerd

‘Wat elders gebeurde en waar we enkel over hoorden in de media, gebeurt nu hier’, zei een handelaarster na de aanslag tegen Al Jazeera. Onder de dodelijke slachtoffers op de markt in N’Djamena waren negen vrouwen.

Nadat Boko Haram de eerste aanval uitvoerde in de hoofdstad, verbood Tsjaad de nikab, voerde het land de veiligheidsmaatregelen op en bombardeerde het stellingen van de terreurgroep in Nigeria. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content