'Islamitische Staat verloor 22 procent van territorium sinds begin 2015'

16/03/16 om 20:55 - Bijgewerkt om 20:56

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft tussen 1 januari 2015 en 14 maart 2016 22 procent van het territorium verloren dat het controleerde in Syrië en Irak, berekende het gespecialiseerde instituut IHS Jane's.

'Islamitische Staat verloor 22 procent van territorium sinds begin 2015'

© Belga Image

'De oorlog woedt in het nadeel van IS,' aldus analist en specialist Midden-Oosten Columb Strack van IHS. In 2015 had de organisatie reeds 14 procent van zijn territorium verloren. 'Een nieuwe studie toont aan dat over de laatste drie maanden, IS nog eens 8 procent van zijn territorium heeft verloren.'

Volgens de Britse tak van het Amerikaanse IHS, die zich baseert om informatie op sociale media en bronnen uit Syrië en Irak, controleerde de terreurgroepering op 14 maart 2016 (twee dagen geleden dus) zo'n 73.440 vierkante kilometer.

Vooral in Syrië

In Syrië - aldus IHS - verloren de jihadisten veel terrein in het noordoosten van Syrië boven Raqqa en Deir al-Zor, waar de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) met de steun van Amerikaanse en Russische luchtaanvallen konden oprukken, en in het westen, waar het regime-Assad is opgerukt tot 5 km van de historische stad Palmyra, die midden 2015 in handen van de IS-jihadisten viel.

Een strategisch belangrijk verlies voor IS volgens IHS is de grensovergang Tal Abyad, de belangrijkste link tussen Turkije en de zelfverklaarde IS-hoofdstad Raqqa. Sindsdien ziet IHS steeds meer aanwijzingen dat IS het financieel moeilijker heeft.

In Irak verloren de jihadisten van IS veel terrein rond Ramadi, ten westen van Bagdad, en rond Tikrit, ten noorden van de hoofdstad. (KVDA)

Onze partners