De leider van de grootste islamitische partij van Bangladesh, Moulana Matiur Rahman Nizami (71), is woensdag ter dood veroordeeld voor oorlogsmisdaden die hij pleegde tijdens de onafhankelijkheidsoorlog met Pakistan, in 1971. Hij werd vervolgd voor zijn betrokkenheid bij moorden, verkrachtingen, aanzetten tot religieuze haat en andere misdaden tegen de menselijkheid tijdens die negen maanden durende oorlog.

'Onredelijke straf'

Volgens aanklager Mohammad Ali zijn acht van de zestien aantijgingen bewezen. Advocaat Tajul Islam, die Nizami verdedigde, noemde de straf onredelijk. "We gaan in beroep", liet hij weten.

Nizami stond tijdens de oorlog aan het hoofd van de al-Badrburgerwacht en de studentenvleugel van de islamitische partij Jamaat-e-Islami, die het Pakistaanse leger hielp tegen ongewapende burgers. Sinds 2000 stond hij aan het hoofd van Jamaat-e-Islami, de partij die zich verzette tegen de Bengalese onafhankelijkheid.

Regering vreest geweld

Buiten het gerechtsgebouw waren honderden mensen samengekomen om de straf toe te juichen. Ze roepen de regering op de doodstraf onmiddellijk uit te voeren, en eisten de doodstraf voor alle verdachten van oorlogsmisdaden. In het hele land zijn de veiligheidsmaatregelen sterk opgedreven. De regering vreest weer zwaar geweld, zoals na de terdoodveroordeling van andere leiders van Jamaat. Toen kwamen meer dan 500 mensen om.

Nizami werd in 2010 opgepakt voor het vermeend kwetsen van religieuze gevoelens, en later dat jaar werd hij opgesloten voor het plegen van misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog. Volgens de partij zijn deze en andere rechtszaken politiek gemotiveerd. Tijdens het conflict met Pakistan kwamen drie miljoen mensen om, volgens schattingen van de regering. Onafhankelijke bronnen hebben het over ruim een half miljoen doden. (Belga/WB)

De leider van de grootste islamitische partij van Bangladesh, Moulana Matiur Rahman Nizami (71), is woensdag ter dood veroordeeld voor oorlogsmisdaden die hij pleegde tijdens de onafhankelijkheidsoorlog met Pakistan, in 1971. Hij werd vervolgd voor zijn betrokkenheid bij moorden, verkrachtingen, aanzetten tot religieuze haat en andere misdaden tegen de menselijkheid tijdens die negen maanden durende oorlog.Volgens aanklager Mohammad Ali zijn acht van de zestien aantijgingen bewezen. Advocaat Tajul Islam, die Nizami verdedigde, noemde de straf onredelijk. "We gaan in beroep", liet hij weten. Nizami stond tijdens de oorlog aan het hoofd van de al-Badrburgerwacht en de studentenvleugel van de islamitische partij Jamaat-e-Islami, die het Pakistaanse leger hielp tegen ongewapende burgers. Sinds 2000 stond hij aan het hoofd van Jamaat-e-Islami, de partij die zich verzette tegen de Bengalese onafhankelijkheid. Buiten het gerechtsgebouw waren honderden mensen samengekomen om de straf toe te juichen. Ze roepen de regering op de doodstraf onmiddellijk uit te voeren, en eisten de doodstraf voor alle verdachten van oorlogsmisdaden. In het hele land zijn de veiligheidsmaatregelen sterk opgedreven. De regering vreest weer zwaar geweld, zoals na de terdoodveroordeling van andere leiders van Jamaat. Toen kwamen meer dan 500 mensen om. Nizami werd in 2010 opgepakt voor het vermeend kwetsen van religieuze gevoelens, en later dat jaar werd hij opgesloten voor het plegen van misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog. Volgens de partij zijn deze en andere rechtszaken politiek gemotiveerd. Tijdens het conflict met Pakistan kwamen drie miljoen mensen om, volgens schattingen van de regering. Onafhankelijke bronnen hebben het over ruim een half miljoen doden. (Belga/WB)