Islamitische ‘held’ beloond met Franse nationaliteit

Lassana Bathily, de Malinees die vijftien mensen van de dood redde. © AFP
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Lassana Bathily, de islamitische Malinees die tijdens de aanslag in de koosjere supermarkt in Parijs vijftien gijzelaars redde, krijgt de Franse nationaliteit.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, zal 20 januari een ceremonie bijwonen waarbij Lassana Bathily de Franse nationaliteit krijgt. De jonge islamitische Malinees redde vijftien gijzelaars toen Amedy Coulibaly de koosjere supermarkt bij de Porte Vincennes in Parijs binnenviel.

‘Joden geholpen, we zijn broeders’

De 24-jarige Bathily verstopte de gijzelaars in de koelruimte van de supermarkt. ‘Een heldendaad’, zo wordt gezegd. De man werd al snel tot een symbool van menselijkheid te midden van de brutaliteit gebombardeerd. En dat wordt nu beloond, bericht BFM TV.

Bathily vroeg reeds 7 juli 2014 de Franse nationaliteit aan, maar die aanvraag zal nu volgens een versnelde procedure worden behandeld. En op de officiële ceremonie zal Cazeneuve de man bedanken voor zijn ‘moedige daad’.

‘Ik ben praktiserend moslim’, vertelde Bathily volgens de televisiezender kort na de aanslag. ‘Ik heb hier al mijn gebed in de winkel gedaan, in de reserveruimte. En ja, ik heb joden geholpen. We zijn broeders.’

‘Het is geen kwestie van joden, christenen of moslims’, vervolgde hij. ‘We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.’

260.000 handtekeningen

Over zijn instinctieve reactie tijdens de aanslag vertelde Bathily, dat hij de koelruimte opende en meerdere mensen naar binnen leidde. ‘Ik heb het licht en de koelkast uitgeschakeld. Ik heb hen aangemaand zich te kalmeren, geen lawaai te maken.’ Zo bericht BFM TV. Daarna vluchtte de jongeman langs een lift. Zo ontsnapte hij aan de gijzeling. Toen hij naar buiten kwam werd hij door de politie gearresteerd en enige tijd vastgehouden. Wanneer duidelijk werd dat Bathily kon helpen bij de actie, tekende hij het plan van de supermarkt uit en hielp hij de politie de gijzelaars te bevrijden.

Daarop werd een petitie gelanceerd om zijn aanvraag voor de Franse nationaliteit te steunen. Na meer dan 260.000 handtekeningen, waaronder ook enkele van vooraanstaande politici, wordt die vraag nu ingewilligd.

Partner Content