Dokter Matt Taylor is een Britse wetenschapper die betrokken was bij de Rosetta-komeetlanding. Toen hij daarover meer uitleg moest verschaffen aan de pers, besloot hij een hemd uit zijn kast te halen dat bedrukt is met cartoons van halfnaakte vrouwen met wapens. Een vergissing, blijkbaar. Want de man kreeg meteen een vlaag van protest over zich heen.

Taylor verontschuldigde zich voor het 'aanstootgevende hemd' bij het grote publiek. 'Ik beging een grote vergissing en het spijt me mensen beledigd te hebben', zei hij al huilend.

'Mao's culturele revolutie'

Een verontschuldiging die volgens Londens burgemeester Boris Johnson leek op een scène uit de 'schijnrechtszaken van Stalin of op de jammerende getuigenissen van vijanden van Kim Il-sung voordat ze worden weggedragen en neergeschoten. Het leek op een scène uit de culturele revolutie van Mao, toen huilende intellectuelen gedwongen werden hun misdaden tegen de mensheid op te biechten', citeert The Guardian Johnson.

In de Daily Telegraph ging de burgemeester in de verdediging. 'Wat zijn wij geworden? Een bende islamistische maniakken die denken dat eender welke voorstelling van menselijke aard god beledigt? Dit is de 21ste eeuw in hemelsnaam.'

'Ruimte voor excentriciteit'

Matt Taylor in het betwiste hemd., YouTube
Matt Taylor in het betwiste hemd. © YouTube

'En als u zich afvraagt waarom slechts weinigen de wetenschapper verdedigd hebben, is het antwoord dat niemand durft', aldus Johnson in zijn column. 'Niemand wil zich de woede van het internet op de hals halen. Sociale media worden door mensen gebruikt om hun eigen wrok en angst naar buiten te brengen, vaak anoniem en heftiger dan gewild. Niemand wil daartegen ingaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze politiek soms steriel en homogeen aanvoelt.'

Volgens de conservatieve burgemeester, zo schrijft The Guardian, verdient Taylor het applaus van het Verenigd Koninkrijk en moeten critici zich verontschuldigen. 'Er moet ruimte voor excentriciteit zijn in onze wereld, ook als het wie preuts is beledigt. Er is ruimte nodig voor het vage, buitenaardse dat vaak samengaat met genieën', besluit Johnson.

Dokter Matt Taylor is een Britse wetenschapper die betrokken was bij de Rosetta-komeetlanding. Toen hij daarover meer uitleg moest verschaffen aan de pers, besloot hij een hemd uit zijn kast te halen dat bedrukt is met cartoons van halfnaakte vrouwen met wapens. Een vergissing, blijkbaar. Want de man kreeg meteen een vlaag van protest over zich heen.Taylor verontschuldigde zich voor het 'aanstootgevende hemd' bij het grote publiek. 'Ik beging een grote vergissing en het spijt me mensen beledigd te hebben', zei hij al huilend. Een verontschuldiging die volgens Londens burgemeester Boris Johnson leek op een scène uit de 'schijnrechtszaken van Stalin of op de jammerende getuigenissen van vijanden van Kim Il-sung voordat ze worden weggedragen en neergeschoten. Het leek op een scène uit de culturele revolutie van Mao, toen huilende intellectuelen gedwongen werden hun misdaden tegen de mensheid op te biechten', citeert The Guardian Johnson.In de Daily Telegraph ging de burgemeester in de verdediging. 'Wat zijn wij geworden? Een bende islamistische maniakken die denken dat eender welke voorstelling van menselijke aard god beledigt? Dit is de 21ste eeuw in hemelsnaam.''En als u zich afvraagt waarom slechts weinigen de wetenschapper verdedigd hebben, is het antwoord dat niemand durft', aldus Johnson in zijn column. 'Niemand wil zich de woede van het internet op de hals halen. Sociale media worden door mensen gebruikt om hun eigen wrok en angst naar buiten te brengen, vaak anoniem en heftiger dan gewild. Niemand wil daartegen ingaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze politiek soms steriel en homogeen aanvoelt.'Volgens de conservatieve burgemeester, zo schrijft The Guardian, verdient Taylor het applaus van het Verenigd Koninkrijk en moeten critici zich verontschuldigen. 'Er moet ruimte voor excentriciteit zijn in onze wereld, ook als het wie preuts is beledigt. Er is ruimte nodig voor het vage, buitenaardse dat vaak samengaat met genieën', besluit Johnson.