Islamisten van Ennahda winnen Tunesische verkiezingen

De islamistische partij Ennahda haalt de meeste zetels binnen bij de eerste vrije verkiezingen in Tunesië.

De Tunesische verkiezingscommissie heeft officieel bevestigd dat de islamistische partij Ennahda tijden de eerste vrije verkiezingen in het land heeft gewonnen. De resultaten lieten langer op zich wachten door de grote opkomst: 70 procent van de stemgerechtigden daagde op.

Ennahda won 90 van de 217 zetels in de Constitutionele Raad. Voor de op een na grootste partij, Congres voor de Republiek (CPR), zijn maar 30 zetels weggelegd. De sociaaldemocratische partij Ettakatol haalt 21 zetels. Van deze beide partijen werd meer verwacht. Zij hebben het moeten afleggen tegen de goed geoliede machine van Ennahda.

De 217 verkozenen van de Constitutionele Raad moeten de komende twaalf maanden een nieuwe grondwet schrijven en een interim-president benoemen. Bij Ennahda maakt de nummer twee van de partij, Hamadi Jebali, aanspraak op het toekomstige premierschap. Jebali, oud-journalist en ingenieur van opleiding, staat voor de gematigde zijde van de partij.

Rellen

Na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag braken er rellen uit in Sidi Bouzid, in het centrum van het land. Meer dan 2.000 jongeren plunderen het lokaal van Ennahda en gooiden met stenen naar de ordetroepen.

De jongeren zijn ontgoocheld over de ongeldigverklaring van de lijst van de rijke zakenman Hechmi Haamdi op zes plaatsen, waaronder Sidi Bouzid. Hij haalde met een populistische programma onverwacht 9 procent of 19 zetels binnen en staat daarmee op de vierde plaats. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content