In Marokko wordt vrijdag een nieuw parlement gekozen. Ongeveer 13,6 miljoen kiezers zijn opgeroepen om over de samenstelling van de kamer van volksvertegenwoordigers in Rabat te beslissen. De islamistische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) is ervan overtuigd de verkiezingen te winnen. Maar ook de monarchistische Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM) maakt volgens waarnemers goede kansen.

De verkiezingen vinden elf maanden vroeger plaats dan oorspronkelijk gepland, opdat de beslissingen van een in juli goedgekeurde grondwetshervorming kunnen doorgevoerd worden. Volgens die hervorming zal koning Mohammed VI het nieuwe parlement en de regering enkele bevoegdheden afstaan. De vorst behoudt echter een beslissende invloed op de Marokkaanse politiek.

Meerpartijenstelsel

De in het zog van de Arabische Lente ontstane Protestbeweging van de 20ste februari en de niet gelegaliseerde radicale islamistische Beweging voor Rechtvaardigheid en Spiritualiteit boycotten de verkiezingen. Waarnemers verwachten dat opnieuw vele Marokkanen hun stem niet zullen uitbrengen. Eerste officiële resultaten worden zaterdag verwacht.

Marokko beschikt - in tegenstelling tot vele andere landen in de Arabische wereld - al enkele decennia over een meerpartijenstelsel. De invloed van partijen en politici is echter begrensd omdat de koning bij hamvragen het laatste woord heeft. (Belga/SD)

In Marokko wordt vrijdag een nieuw parlement gekozen. Ongeveer 13,6 miljoen kiezers zijn opgeroepen om over de samenstelling van de kamer van volksvertegenwoordigers in Rabat te beslissen. De islamistische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) is ervan overtuigd de verkiezingen te winnen. Maar ook de monarchistische Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM) maakt volgens waarnemers goede kansen.De verkiezingen vinden elf maanden vroeger plaats dan oorspronkelijk gepland, opdat de beslissingen van een in juli goedgekeurde grondwetshervorming kunnen doorgevoerd worden. Volgens die hervorming zal koning Mohammed VI het nieuwe parlement en de regering enkele bevoegdheden afstaan. De vorst behoudt echter een beslissende invloed op de Marokkaanse politiek.MeerpartijenstelselDe in het zog van de Arabische Lente ontstane Protestbeweging van de 20ste februari en de niet gelegaliseerde radicale islamistische Beweging voor Rechtvaardigheid en Spiritualiteit boycotten de verkiezingen. Waarnemers verwachten dat opnieuw vele Marokkanen hun stem niet zullen uitbrengen. Eerste officiële resultaten worden zaterdag verwacht.Marokko beschikt - in tegenstelling tot vele andere landen in de Arabische wereld - al enkele decennia over een meerpartijenstelsel. De invloed van partijen en politici is echter begrensd omdat de koning bij hamvragen het laatste woord heeft. (Belga/SD)