Sjeik Saâd Eddine El Hilali van de Al Azhar-universiteit, een van de belangrijkste religieuze kenniscentra binnen de (soennitische) islam, heeft in een fatwa het drinken van alcohol halal - dus niet verboden of onrein (of haram, red) - verklaard.

Volgens sjeik en professor islamitisch recht El Hilali "is het halal bier te drinken, of dadelwijn, zolang men zich niet bezat." Dat schrijft de Tunesische nieuwswebsite mag14.com. Goed nieuws, aldus die site. "Dit zal de Tunesiërs die graag een biertje lusten zeker een plezier doen. En zij zijn niet met weinig: met een gemiddelde jaarlijkse consumptie van 12 liter bier, spannen de Tunesiërs immers de kroon in de Maghrebijnse wereld."

Hanafisme

De professor staaft die fatwa op principes uit het hanafisme, een van de vier scholen binnen de soennitische islam. Het hanafisme is volgens mag14.com de meest tolerante van de vier scholen (Madhabs). Dat deze invloedrijke geleerde deze fatwa uitvaardigt, zal misschien het debat over alcohol binnen de islam weer openen, werpt mag14.com de vraag op.

Om die meteen ook te relativeren: onder oelema's, de bekendste islamitische geleerden, blijft de consensus immers bestaan dat alcohol verboden is. Toch wordt in 'de islamitische wereld', wat de clichés ook moge zijn, duchtig alcohol gedronken, zoals deze fotoreeks van Maciej Dakowicz toont.

In afwachting van dat debat echter is de fatwa van El Hilali ondubbelzinnig, concludeert mag14.com: geen moslim moet zich schuldig voelen bij het drinken van bijvoorbeeld een Celtia, de Tunesische pils: alcoholconsumptie màg. (SD)

Sjeik Saâd Eddine El Hilali van de Al Azhar-universiteit, een van de belangrijkste religieuze kenniscentra binnen de (soennitische) islam, heeft in een fatwa het drinken van alcohol halal - dus niet verboden of onrein (of haram, red) - verklaard. Volgens sjeik en professor islamitisch recht El Hilali "is het halal bier te drinken, of dadelwijn, zolang men zich niet bezat." Dat schrijft de Tunesische nieuwswebsite mag14.com. Goed nieuws, aldus die site. "Dit zal de Tunesiërs die graag een biertje lusten zeker een plezier doen. En zij zijn niet met weinig: met een gemiddelde jaarlijkse consumptie van 12 liter bier, spannen de Tunesiërs immers de kroon in de Maghrebijnse wereld." HanafismeDe professor staaft die fatwa op principes uit het hanafisme, een van de vier scholen binnen de soennitische islam. Het hanafisme is volgens mag14.com de meest tolerante van de vier scholen (Madhabs). Dat deze invloedrijke geleerde deze fatwa uitvaardigt, zal misschien het debat over alcohol binnen de islam weer openen, werpt mag14.com de vraag op. Om die meteen ook te relativeren: onder oelema's, de bekendste islamitische geleerden, blijft de consensus immers bestaan dat alcohol verboden is. Toch wordt in 'de islamitische wereld', wat de clichés ook moge zijn, duchtig alcohol gedronken, zoals deze fotoreeks van Maciej Dakowicz toont.In afwachting van dat debat echter is de fatwa van El Hilali ondubbelzinnig, concludeert mag14.com: geen moslim moet zich schuldig voelen bij het drinken van bijvoorbeeld een Celtia, de Tunesische pils: alcoholconsumptie màg. (SD)