IS verspreidt propagandavideo over aanslagen in Brussel

© /

In een propagandavideo met opzwepende muziek en flitsende beelden scheppen de terroristen op over de aanslagen in Brussel.

Terreurgroep IS heeft een propagandavideo verspreid over de aanslagen in Brussel. De video, die vrij professioneel lijkt en meer dan negen minuten duurt, bevat de typische elementen die de organisatie gebruikt om jihadi’s te ronselen.

De video begint onder meer met de uitspraken van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, die zei dat Brussel twintig jaar geleden zo mooi was, en dat het nu een “horrorverhaal” is. Ook is een stem te horen van een journalist, die zegt dat dergelijke aanslagen duidelijk maken dat er “beperkingen zijn aan de maatregelen die je kan nemen in de strijd tegen terrorisme”.

Opzwepende muziek en flitsende beelden

Verderop in de video wordt geronseld voor de jihad. Beelden van onschuldige burgers die omkwamen in Brussel worden uit de weg gegaan. Het geweld wordt vergoelijkt door naar het Westen te verwijzen in termen van kruisvaarders en ongelovigen. Ook haalt de propagandavideo de bombardementen op IS-stellingen aan – “inbegrepen door Belgische vliegtuigen” – en de slachtoffers die daarbij vallen onder kinderen, vrouwen en ouderen.

De IS-propaganda bespeelt zijn publiek ook met opzwepende muziek en flitsende beelden van jihadi’s in actie. Er wordt selectief geciteerd uit religieuze geschriften. Ook Mohammed ibn Abdul Wahhab, de grondlegger van het wahabisme, krijgt een vermelding.

Belgische terroristen in beeld

IS brengt ten slotte nog twee Belgische terroristen in beeld die de aanslagen hebben gepleegd in Parijs. Het gaat om Brahim Abdeslam, broer van de vorige week gearresteerde Salah, en Chakib Akrouh. Beiden maakten deel uit van het team dat verantwoordelijk was voor de schietpartijen en explosies in de uitgaansbuurt. Brahim Abdeslam blies zich daarbij op, Chakib Akrouh deed dat drie dagen later ook toen de politie een appartement in Saint-Denis belegerde waarin hij zich samen met Abdelhamid Abaaoud schuilhield. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content