‘IS verdient geld met illegale orgaanhandel’

© belga

De VN-ambassadeur voor Irak verdenkt Islamitische Staat (IS) ervan geld te halen uit de illegale handel in organen. Daarnaast worden archeologische goederen het land uitgesmokkeld.

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) verdient geld met illegale handel in organen, zei de Iraakse VN-ambassadeur Mohammed Ali al-Hakim in New York, bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Volgens de ambassadeur hebben de extremisten artsen gedood die geweigerd hadden met hen samen te werken. De Iraakse regering heeft massagraven ontdekt met lijken, waarvan organen waren weggehaald, zei hij.

Archeologische goederen

“Enkele van de lijken die we gevonden hebben, waren verminkt, enkele lichaamsdelen ontbraken”, verklaarde de ambassadeur. “Dat is een andere vorm van financiering.” De voorbije weken zouden minstens tien artsen om het leven zijn gebracht, die geen organen hadden willen verwijderen. Hij beschuldigde de militie ervan archeologische goederen het land uit te smokkelen, eveneens als bron van financiering.

De Veiligheidsraad besliste over een resolutie om de financiële bronnen van IS en andere radicale groepen in Irak en Syrië op te drogen. De extremisten halen hun geld onder meer uit de handel in olie, losgeld voor gijzelaars en giften uit het buitenland. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content