IS-topmilitair 'Omar de Tsjetsjeen zwaargewond maar niet dood'

10/03/16 om 00:14 - Bijgewerkt om 00:14

Één van de leiders van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), Omar al-Shishani of "Omar de Tsjetsjeen", zou dan toch niet gedood zijn bij een Amerikaanse luchtaanval op Syrië, maar enkel zwaargewond.

IS-topmilitair 'Omar de Tsjetsjeen zwaargewond maar niet dood'

Omar de Tsjetsjeen, op een van de foto's die via IS-websites werden verspreid © /

Dat bericht althans het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich beroept op lokale informanten in Syrië. Het Observatorium, een oppositie-orgaan tegen het regime van Bashar al-Assad, geeft vaak betrouwbare informatie over Syrië en IS-gebied.

Een Amerikaanse bron meldde dinsdag nog dat Omar al-Shishani "waarschijnlijk" gedood was, samen met een twaalftal medestrijders, bij een bombardement op 4 maart in het noordoosten van Syrië.

Bij die aanval zouden er effectief IS-militanten zijn gedood, maar volgens het Syrische Observatorium overleefde Omar de aanval en is hij zwaargewond. Hij zou zijn overgebracht van de provincie al-Hasakah naar een ziekenhuis in de provincie Raqqa. Hij werd er geopereerd door een naar Syrië uitgeweken Europeaan. Het Observatorium zegt de informatie te hebben verkregen van IS-bronnen in Raqqa.

Omar al-Shishani had volgens het Pentagon de Georgische nationaliteit. Hij was gekend om zijn dikke rosse baard, en wordt beschouwd als een van de hoogste, zoniet de hoogste militaire verantwoordelijke van IS. Sommigen omschrijven hem als de minister van Oorlog van IS. De VS hadden 5 miljoen dollar uitgeloofd voor wie betrouwbare informatie over de man zou geven.

(Belga/RR)

Onze partners