‘IS sluit strategische bevoorradingsroute af tussen Homs en Palmyra’

Palmyra, nadat IS er werd verdreven © REUTERS

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft maandag een strategische bevoorradingsroute afgesloten tussen de Syrische steden Homs en Palmyra. Dat gebeurde enkele weken nadat het Syrisch regeringsleger de stad Palmyra weer in handen kreeg.

Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

IS “is erin geslaagd om de route tussen Homs en Palmyra af te sluiten in de buurt van de militaire luchthaven van Tayfur, na een jaar van aanvallen vanuit het oosten van Homs”, aldus het in Londen gevestigde Observatorium.

Beide steden worden gecontroleerd door het regime van president Bashar al-Assad, nadat de regeringstroepen met de hulp van Rusland eind maart een overwinning boekten tegen de jihadisten in de historische stad Palmyra. Volgens het Observatorium is de aanval, waardoor de route is afgesloten, de zwaarste aanval door IS sinds de herovering van Palmyra.

‘Quasi omsingeld’

“Er zijn zware gevechten aan de gang tussen de regeringstroepen en Daech (de Arabische naam voor IS, red.)”, aldus directeur Rami Abdel Rahman. “Daesh heeft heel Palmyra omsingeld, op het zuidwesten na”, aldus Rahman, die toevoegt dat IS zich op 10 kilometer van de stad bevindt. Volgens Rahman zijn er wel nog andere routes tussen de twee steden.

Sinds 2011 zijn door de Syrische burgeroorlog al meer dan 270.000 mensen omgekomen, en sloegen miljoenen mensen op de vlucht.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content