Islamitische Staat (IS) heeft propagandavideo's verspreid waarop de onthoofding van vier mannen is te zien in de Noord-Iraakse provincie Ninive. De mannen werden terechtgesteld voor diefstal en doodslag.

In de video die niet gedateerd is, is te zien hoe de vermoedelijke eigenaars van het gestolen geld, dat geld terugkrijgen. Een gemaskerde man leest voor een grote groep mensne het verdict van het 'islamitische hof van de staat Ninive' voor. Nadat een beul de vier mannen heeft onthoofd, worden hun lichamen achteraan een pick-up gehangen en door de stad gereden.

Wil opleggen

IS kreeg grote delen van de provincie Ninive, ten noorden en westen van Bagdad, in handen na een groot offensief in de zomer van 2014. Hoewel de internationale coalitie, onder leiding van de Verenigde Staten, er recent in slaagde om terrein te winnen - IS werd vorige week uit Tikrit verjaagd door het regeringsleger en bondgenoten - blijft de provincie het belangrijkste bolwerk van de terreurgroep in Irak.

Met de video wil IS dan ook waarschijnlijk laten zien dat ze nog steeds haar wil kan opleggen in de regio, ondanks de verschillende militaire nederlagen. (Belga/WB)

Islamitische Staat (IS) heeft propagandavideo's verspreid waarop de onthoofding van vier mannen is te zien in de Noord-Iraakse provincie Ninive. De mannen werden terechtgesteld voor diefstal en doodslag. In de video die niet gedateerd is, is te zien hoe de vermoedelijke eigenaars van het gestolen geld, dat geld terugkrijgen. Een gemaskerde man leest voor een grote groep mensne het verdict van het 'islamitische hof van de staat Ninive' voor. Nadat een beul de vier mannen heeft onthoofd, worden hun lichamen achteraan een pick-up gehangen en door de stad gereden.IS kreeg grote delen van de provincie Ninive, ten noorden en westen van Bagdad, in handen na een groot offensief in de zomer van 2014. Hoewel de internationale coalitie, onder leiding van de Verenigde Staten, er recent in slaagde om terrein te winnen - IS werd vorige week uit Tikrit verjaagd door het regeringsleger en bondgenoten - blijft de provincie het belangrijkste bolwerk van de terreurgroep in Irak. Met de video wil IS dan ook waarschijnlijk laten zien dat ze nog steeds haar wil kan opleggen in de regio, ondanks de verschillende militaire nederlagen. (Belga/WB)