De jihadistische terreurgroep Islamitische Staat zou in de oostelijke Syrische stad Deir ez-Zor minstens 400 burgers ontvoerd hebben bij de zware gevechten met de regeringstroepen. Dat claimde zondag het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een vanuit Groot-Brittannië werkende website die bericht over het Syrische conflict.

Het observatorium, dat zich baseert op een eigen netwerk van informanten, meldde zaterdag reeds dat 85 burgers en 50 soldaten en regimegetrouwe militieleden om het leven kwamen bij een aanval op de voorstad al-Baghaliyeh en andere wijken nabij Deir ez-Zor, de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Zondag voegde het observatorium eraan toe dat daarbij ook zowat 400 burgers, allen soennieten, ontvoerd werden. Het zou gaan om vrouwen, kinderen en families, maar ook pro-regeringsstrijders. Zij zouden naar IS-gebied overgebracht zijn. De organisatie vreest dat ze geëxecuteerd of tot slaaf gemaakt worden onder het voorwendsel dat ze loyaal zijn aan het regime van president Bashar al-Assad in Damascus.

Het nieuwsagentschap van Assads regime, SANA, rapporteerde de dood van minstens 300 burgers in al-Baghaliyeh.

Deir ez-Zor is de enige plek in het oosten van het land waar de Syrische vlag nog wappert. Delen van de stad en omgeving, inclusief militaire luchthaven, zijn nog in handen van regeringssoldaten. IS zou nu 60 procent van de agglomeratie in handen hebben.

Elders in het land verliest IS dan weer terrein. Het leger rukt bijvoorbeeld op in het noorden van de provincie Aleppo.

Miljoenen de lucht in

De VS hebben op 11 januari een bank van de terroristische organisatie gebombardeerd, met twee bommen van bijna een ton. Dat is te zien op onderstaande beelden.

In de bank werd het geld opgeslaan waarmee IS-strijders betaald worden.

Volgens de Amerikanen zullen er nog dergelijke aanvallen volgen. Aan CNN zei generaal Lloyd Austin van het Amerikaanse leger dat de aanval een succes was. 'IS heeft wellicht miljoenen dollars verloren.'

Nog volgens de Amerikanen werd de aanval zorgvuldig voorbereid, om burgerslachtoffers zoveel als mogelijk te voorkomen. Vijf tot zeven mensen kwamen om bij de aanval. Volgens IS ligt dat aantal in de tientallen.

Het observatorium, dat zich baseert op een eigen netwerk van informanten, meldde zaterdag reeds dat 85 burgers en 50 soldaten en regimegetrouwe militieleden om het leven kwamen bij een aanval op de voorstad al-Baghaliyeh en andere wijken nabij Deir ez-Zor, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Zondag voegde het observatorium eraan toe dat daarbij ook zowat 400 burgers, allen soennieten, ontvoerd werden. Het zou gaan om vrouwen, kinderen en families, maar ook pro-regeringsstrijders. Zij zouden naar IS-gebied overgebracht zijn. De organisatie vreest dat ze geëxecuteerd of tot slaaf gemaakt worden onder het voorwendsel dat ze loyaal zijn aan het regime van president Bashar al-Assad in Damascus. Het nieuwsagentschap van Assads regime, SANA, rapporteerde de dood van minstens 300 burgers in al-Baghaliyeh. Deir ez-Zor is de enige plek in het oosten van het land waar de Syrische vlag nog wappert. Delen van de stad en omgeving, inclusief militaire luchthaven, zijn nog in handen van regeringssoldaten. IS zou nu 60 procent van de agglomeratie in handen hebben. Elders in het land verliest IS dan weer terrein. Het leger rukt bijvoorbeeld op in het noorden van de provincie Aleppo. De VS hebben op 11 januari een bank van de terroristische organisatie gebombardeerd, met twee bommen van bijna een ton. Dat is te zien op onderstaande beelden. In de bank werd het geld opgeslaan waarmee IS-strijders betaald worden. Volgens de Amerikanen zullen er nog dergelijke aanvallen volgen. Aan CNN zei generaal Lloyd Austin van het Amerikaanse leger dat de aanval een succes was. 'IS heeft wellicht miljoenen dollars verloren.' Nog volgens de Amerikanen werd de aanval zorgvuldig voorbereid, om burgerslachtoffers zoveel als mogelijk te voorkomen. Vijf tot zeven mensen kwamen om bij de aanval. Volgens IS ligt dat aantal in de tientallen.