De melding van IS is nog niet onafhankelijk bevestigd, al gaan de Britse en de Amerikaanse autoriteiten ervan uit dat de videoboodschap niet getrukeerd is.

Alan Henning kreeg in de voorbije weken massaal steun uit Groot-Brittannië. Zijn echtgenote smeekte om zijn vrijlating, maar ook moslims met wie hij samen in het hulpkonvooi zat, zelfs moslims die als extremistisch bekend staan, bepleitten zijn zaak bij IS. "Hij trok naar Syrië om zijn moslimvrienden te helpen en dringende hulp te bezorgen", adus zijn vrouw, Barbara. Henning, die woonde en werkte in Eccles bij Manchester, had van zijn kerstvakantie gebruik gemaakt om hulpgoederen naar Syrië te helpen transporteren. In het konvooi werden medicijnen, voedsel en melk voor baby's vervoerd. Het was voor Henning het vierde dergelijke transport waaraan hij als vrijwilliger deelnam. Tijdens de tocht, minuten nadat het konvooi de grens tussen Turkije en Syrië overstak, werd hij gegijzeld. Gemaskerde leden van een militie omsingelde de opslagplaats waar de karavaan was gestopt. Hij werd als niet-moslim van de andere hulpverleners gescheiden en meegenomen.

Alan Henning, drie weken geleden toen IS ermee dreigde hem te onthoofden, Belga
Alan Henning, drie weken geleden toen IS ermee dreigde hem te onthoofden © Belga

De militie dreigde er drie weken geleden al mee de gijzelaar om het leven te brengen. In de nieuwe video, die volgens de BBC iets korter is dan vorige video's, wordt verwezen naar de stemming in het Brits parlement, dat toestemming gaf voor Britse militaire luchtaanvallen tegen IS in Irak.

Als de beelden authentiek blijken, dan gaat het om de vierde onthoofding van een westerse gijzelaar. IS verspreidde al videoboodschappen waarin de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff, en de Britse hulpverlener David Haines onthoofd worden.

Zoals in de vorige video's werd gesproken door een IS-man met een Brits accent, die volgens de CIA geïdentificeerd is.

David Cameron

De Britse premier David Cameron veroordeelde de "brutale moord op Alan Henning". Hij verklaarde dat zijn land "de moordenaars zal achternazitten tot ze voor het gerecht gebracht kunnen worden. Dit toont hoe barbaars en weerzinwekkend IS wel is. Alan trok naar Syrië om hulp te brengen naar mensen van alle geloofsovertuigingen die er hoge nood aan hadden. Het feit dat hij ontvoerd werd op het moment dat hij anderen wilde helpen, en nu dus ook vermoord werd, toont aan dat de perversie van de terroristen van IS geen grenzen kent."

Volgende

Zoals in de vorige video's zet IS het volgende slachtoffer al klaar. Volgens de video gaat het om een Amerikaan,Peter Kassig. Amerikaanse websites verduidelijken dat het een 26-jarige ex-soldaat betreft die in 2007 even in Irak gelegerd was. Sindsdien heeft hij een eigen humanitaire organisatie opgezet, SERA, die hulpgoederen naar het Midden-Oosten brengt en vooral vluchtelingen wil helpen. Waar hij gekidnapt werd en hoe lang hij al gegijzeld is, is niet bekend, maar zijn ouders hebben bevestigd dat ze afwisten van zijn gijzelname. Zijn laatste bekende standplaats was Syrië.

(RR)

De melding van IS is nog niet onafhankelijk bevestigd, al gaan de Britse en de Amerikaanse autoriteiten ervan uit dat de videoboodschap niet getrukeerd is.Alan Henning kreeg in de voorbije weken massaal steun uit Groot-Brittannië. Zijn echtgenote smeekte om zijn vrijlating, maar ook moslims met wie hij samen in het hulpkonvooi zat, zelfs moslims die als extremistisch bekend staan, bepleitten zijn zaak bij IS. "Hij trok naar Syrië om zijn moslimvrienden te helpen en dringende hulp te bezorgen", adus zijn vrouw, Barbara. Henning, die woonde en werkte in Eccles bij Manchester, had van zijn kerstvakantie gebruik gemaakt om hulpgoederen naar Syrië te helpen transporteren. In het konvooi werden medicijnen, voedsel en melk voor baby's vervoerd. Het was voor Henning het vierde dergelijke transport waaraan hij als vrijwilliger deelnam. Tijdens de tocht, minuten nadat het konvooi de grens tussen Turkije en Syrië overstak, werd hij gegijzeld. Gemaskerde leden van een militie omsingelde de opslagplaats waar de karavaan was gestopt. Hij werd als niet-moslim van de andere hulpverleners gescheiden en meegenomen.De militie dreigde er drie weken geleden al mee de gijzelaar om het leven te brengen. In de nieuwe video, die volgens de BBC iets korter is dan vorige video's, wordt verwezen naar de stemming in het Brits parlement, dat toestemming gaf voor Britse militaire luchtaanvallen tegen IS in Irak. Als de beelden authentiek blijken, dan gaat het om de vierde onthoofding van een westerse gijzelaar. IS verspreidde al videoboodschappen waarin de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff, en de Britse hulpverlener David Haines onthoofd worden.Zoals in de vorige video's werd gesproken door een IS-man met een Brits accent, die volgens de CIA geïdentificeerd is.De Britse premier David Cameron veroordeelde de "brutale moord op Alan Henning". Hij verklaarde dat zijn land "de moordenaars zal achternazitten tot ze voor het gerecht gebracht kunnen worden. Dit toont hoe barbaars en weerzinwekkend IS wel is. Alan trok naar Syrië om hulp te brengen naar mensen van alle geloofsovertuigingen die er hoge nood aan hadden. Het feit dat hij ontvoerd werd op het moment dat hij anderen wilde helpen, en nu dus ook vermoord werd, toont aan dat de perversie van de terroristen van IS geen grenzen kent."Zoals in de vorige video's zet IS het volgende slachtoffer al klaar. Volgens de video gaat het om een Amerikaan,Peter Kassig. Amerikaanse websites verduidelijken dat het een 26-jarige ex-soldaat betreft die in 2007 even in Irak gelegerd was. Sindsdien heeft hij een eigen humanitaire organisatie opgezet, SERA, die hulpgoederen naar het Midden-Oosten brengt en vooral vluchtelingen wil helpen. Waar hij gekidnapt werd en hoe lang hij al gegijzeld is, is niet bekend, maar zijn ouders hebben bevestigd dat ze afwisten van zijn gijzelname. Zijn laatste bekende standplaats was Syrië.(RR)