De terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) heeft in Syrië de vroegere hoofdarcheoloog van de historische oasestad Palmyra onthoofd. Khaled Asaad werd een maand geleden gearresteerd omdat hij voor de komst van IS waardevolle beelden in veiligheid had gebracht. Omdat hij weigerde te vertellen waar de beelden zich bevonden, hebben de extremisten hem ook nog eens een maand lang gefolterd.

Volgens de anti-Assadsite Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen werd Asaad voor tientallen toeschouwers op een plein publiekelijk terechtgesteld. Zijn lijk werd vervolgens aan een antieke zuil opgehangen. De extremisten betichtten de 82-jarige wetenschapper van verraad omdat hij afgodbeelden beschermd had in de oude stad, 'ongelovige' conferenties had bijgewoond als Syrisch vertegenwoordiger en omdat hij contact was blijven houden met zijn broer en afgevaardigden van het paleis.

Meer dan 50 jaar

Palmyra, Xinhua
Palmyra © Xinhua

Asaad had meer dan 50 jaar lang de archeologische sites in de Midden-Syrische Stad van Duizend Zuilen geleid. Hij publiceerde verschillende artikels over de stad in internationale bladen. De goed geconserveerde ruïnes uit de eerste eeuw na Christus behoren tot het Werelderfgoed van de Unesco. De voormalige handelsmetropool op de zijderoute is een van de belangrijkste antieke complexen in het Midden-Oosten.

IS had Palmyra eind mei veroverd op de troepen van het Syrische regime. Sindsdien is er wereldwijd grote bezorgdheid dat de extremisten de historische sites zouden vernietigen, zoals ze eerder al deden in Noord-Irak. Tot nog toe heeft IS laten weten dat ze de Romeinse structuren ongemoeid zullen laten. (TE)

De terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) heeft in Syrië de vroegere hoofdarcheoloog van de historische oasestad Palmyra onthoofd. Khaled Asaad werd een maand geleden gearresteerd omdat hij voor de komst van IS waardevolle beelden in veiligheid had gebracht. Omdat hij weigerde te vertellen waar de beelden zich bevonden, hebben de extremisten hem ook nog eens een maand lang gefolterd.Volgens de anti-Assadsite Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen werd Asaad voor tientallen toeschouwers op een plein publiekelijk terechtgesteld. Zijn lijk werd vervolgens aan een antieke zuil opgehangen. De extremisten betichtten de 82-jarige wetenschapper van verraad omdat hij afgodbeelden beschermd had in de oude stad, 'ongelovige' conferenties had bijgewoond als Syrisch vertegenwoordiger en omdat hij contact was blijven houden met zijn broer en afgevaardigden van het paleis. Asaad had meer dan 50 jaar lang de archeologische sites in de Midden-Syrische Stad van Duizend Zuilen geleid. Hij publiceerde verschillende artikels over de stad in internationale bladen. De goed geconserveerde ruïnes uit de eerste eeuw na Christus behoren tot het Werelderfgoed van de Unesco. De voormalige handelsmetropool op de zijderoute is een van de belangrijkste antieke complexen in het Midden-Oosten. IS had Palmyra eind mei veroverd op de troepen van het Syrische regime. Sindsdien is er wereldwijd grote bezorgdheid dat de extremisten de historische sites zouden vernietigen, zoals ze eerder al deden in Noord-Irak. Tot nog toe heeft IS laten weten dat ze de Romeinse structuren ongemoeid zullen laten. (TE)