De Amerikaanse kolonel Steve Warren, woordvoerder van de anti-IS-missie Inherent Resolve (OIR), zei dat de Fransman Charaffe al Mouadan is gedood op 24 december tijdens Amerikaanse luchtaanvallen. Al Mouadan had volgens Warren een directe link met de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs op 13 november.

"Al Mouadan was actief aanslagen tegen het Westen aan het plannen", aldus Warren. "We zullen IS-leiders opjagen die werken aan aanvallen tegen de VS en onze geallieerden."

Mouadan was een van de tien IS-leiders die in de maand december zijn gedood. Hij was een vriend van Samy Amimour, een van de kamikazes in de club Bataclan, en was in augustus 2013 naar Syrië vertrokken.

Abaaoud kwam om het leven tijdens een antiterreuroperatie in de Parijse voorstad Saint-Denis. Bij de aanslagen in Parijs vielen 130 dodelijke slachtoffers.

Mouadan is geboren op 15 oktober 1989 in Bondy, in het noordoosten van Parijs. Zijn jeugd bracht hij door in Drancy, waar hij in oktober 2012 werd opgepakt toen hij zich met twee vrienden uit de wijk (Samy Amimour en Samir Bouabout) voorbereidde om naar Jemen te gaan, of Afghanistan via Somalië. Het trio radicaliseerde via het internet. Mouadan bereidde zich voor met schietlessen in een politieclub in Parijs vanaf maart 2012, aldus een bron dichtbij het onderzoek.

De IS-kopstukken zijn voornamelijk gedood door aanvallen met drones in Irak en Syrië, zei Warren nog tijdens een persconferentie, die live op het internet te volgen was. Het Pentagon omschreef de tien gedode militanten als de leider en viceleider van de groep in de provincie Kirkoek, de leider van een eenheid die geïmproviseerde explosieven plaatste, een financiële verantwoordelijke in Mosoel, een bevelvoerder in Tal Afar, een in Groot-Brittannië opgeleide computerexpert en vier coördinatoren van externe operaties, zoals Al Mouadan en een andere man die gelinkt wordt aan de terreuraanslagen in Parijs.

De aanvallen zijn uitgevoerd als onderdeel van de operatie om IS uit te schakelen, en de bedreiging die de groep vormt voor Irak, Syrië en de internationale gemeenschap, aldus het Pentagon. Naast de Verenigde Staten nemen ook Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Jordanië, Nederland en Groot-Brittannië deel aan de operaties in Irak. In Syrië voeren ook Australië, Bahrein, Canada, Frankrijk, Jordanië, Saoedi-Arabië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Groot-Brittannië aanvallen uit.

(Belga/JH)

De Amerikaanse kolonel Steve Warren, woordvoerder van de anti-IS-missie Inherent Resolve (OIR), zei dat de Fransman Charaffe al Mouadan is gedood op 24 december tijdens Amerikaanse luchtaanvallen. Al Mouadan had volgens Warren een directe link met de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs op 13 november. "Al Mouadan was actief aanslagen tegen het Westen aan het plannen", aldus Warren. "We zullen IS-leiders opjagen die werken aan aanvallen tegen de VS en onze geallieerden." Mouadan was een van de tien IS-leiders die in de maand december zijn gedood. Hij was een vriend van Samy Amimour, een van de kamikazes in de club Bataclan, en was in augustus 2013 naar Syrië vertrokken. Abaaoud kwam om het leven tijdens een antiterreuroperatie in de Parijse voorstad Saint-Denis. Bij de aanslagen in Parijs vielen 130 dodelijke slachtoffers. Mouadan is geboren op 15 oktober 1989 in Bondy, in het noordoosten van Parijs. Zijn jeugd bracht hij door in Drancy, waar hij in oktober 2012 werd opgepakt toen hij zich met twee vrienden uit de wijk (Samy Amimour en Samir Bouabout) voorbereidde om naar Jemen te gaan, of Afghanistan via Somalië. Het trio radicaliseerde via het internet. Mouadan bereidde zich voor met schietlessen in een politieclub in Parijs vanaf maart 2012, aldus een bron dichtbij het onderzoek. De IS-kopstukken zijn voornamelijk gedood door aanvallen met drones in Irak en Syrië, zei Warren nog tijdens een persconferentie, die live op het internet te volgen was. Het Pentagon omschreef de tien gedode militanten als de leider en viceleider van de groep in de provincie Kirkoek, de leider van een eenheid die geïmproviseerde explosieven plaatste, een financiële verantwoordelijke in Mosoel, een bevelvoerder in Tal Afar, een in Groot-Brittannië opgeleide computerexpert en vier coördinatoren van externe operaties, zoals Al Mouadan en een andere man die gelinkt wordt aan de terreuraanslagen in Parijs. De aanvallen zijn uitgevoerd als onderdeel van de operatie om IS uit te schakelen, en de bedreiging die de groep vormt voor Irak, Syrië en de internationale gemeenschap, aldus het Pentagon. Naast de Verenigde Staten nemen ook Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Jordanië, Nederland en Groot-Brittannië deel aan de operaties in Irak. In Syrië voeren ook Australië, Bahrein, Canada, Frankrijk, Jordanië, Saoedi-Arabië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Groot-Brittannië aanvallen uit.(Belga/JH)