Even opvallend is dat ook wordt opgeroepen tot een opstand in Saoedi-Arabië, het land dat geldt als op zijn minst ideologische sponsor van het IS-ideeëngoed. Maar Riyad wordt verweten (op 15 december) een coalitie van 34 landen op poten te hebben gezet "om het terrorisme te bestrijden".

De 24 minuten durende audioboodschap van al-Bagdadi werd zaterdag op het internet gezet. Palestina wordt het "kerkhof voor Israël", luidde het. Volgens al-Bagdadi heeft IS "de Palestijnen geen seconde uit het oog verloren". Behalve Israël en Saoedi-Arabië lanceerde de leider van het zelfuitgeroepen "kalifaat" opnieuw dreigementen richting VS en Europa en een waarschuwing aan het adres van Rusland.

Het was van mei geleden dat de mediaschuwe al-Bagdadi nog eens van zich liet horen. Zijn eerste - en meteen enige - publieke optreden dateert al van de zomer van 2014, toen hij een toespraak hield in de Noord-Iraakse stad Mosoel. (Belga/WK)

Even opvallend is dat ook wordt opgeroepen tot een opstand in Saoedi-Arabië, het land dat geldt als op zijn minst ideologische sponsor van het IS-ideeëngoed. Maar Riyad wordt verweten (op 15 december) een coalitie van 34 landen op poten te hebben gezet "om het terrorisme te bestrijden". De 24 minuten durende audioboodschap van al-Bagdadi werd zaterdag op het internet gezet. Palestina wordt het "kerkhof voor Israël", luidde het. Volgens al-Bagdadi heeft IS "de Palestijnen geen seconde uit het oog verloren". Behalve Israël en Saoedi-Arabië lanceerde de leider van het zelfuitgeroepen "kalifaat" opnieuw dreigementen richting VS en Europa en een waarschuwing aan het adres van Rusland. Het was van mei geleden dat de mediaschuwe al-Bagdadi nog eens van zich liet horen. Zijn eerste - en meteen enige - publieke optreden dateert al van de zomer van 2014, toen hij een toespraak hield in de Noord-Iraakse stad Mosoel. (Belga/WK)