IS-leaks: ‘Zeker drie Belgen op lijst’, Londen en Berlijn bestuderen documenten

© REUTERS

Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bestuderen de documenten met de namen van duizenden rekruten van de terroristische groep Islamitische Staat (IS). Ze worden beschouwd als een schat aan informatie en zijn volgens de Duitse politie ‘vermoedelijk authentiek’. Sommige experts manen toch aan tot voorzichtigheid. De Belgische autoriteiten zeggen de lijst nog niet onder ogen te hebben gekregen.

Op de gelekte lijst met vermoedelijke gegevens van IS-rekruten staan volgens de krant De Tijd de namen van zeker drie Belgen: twee uit Verviers en één uit Luik. De Tijd bericht dat het via de Syrische oppositiesite Zaman al-Wasl een lijst met gelekte gegevens van Syriëstrijders kon inkijken. Voorwaarde was dat de originele naam en de telefoonnummers van de Belgen niet zouden gepubliceerd worden, om onschuldige familieleden niet in gevaar te brengen. Volgens Zaman al-Wasl zelf bevat de lijst 1.736 documenten met persoonlijke gegevens van Syriëstrijders.

Uit de documenten blijkt onder meer dat de twee Belgen uit Verviers als bijnaam ‘Abu Hamza al Belgiki’ en ‘Abu Saif al Belgiki’ hebben. Die laatste zou volgens de documenten ’teruggekeerd (zijn) naar z’n land zonder dat hij z’n identiteitspapieren heeft meegenomen’. De derde Belg uit Luik heeft als bijnaam ‘Abou Nour al Jaeri’. Alledrie kwamen Syrië binnen via de Turks-Syrische grensstad Tal Abiyad.

De Belgische onderzoeker Pieter Van Ostaeyen nam overigens nog een lijst door van de site Zaman al-Wasl met fiches van 122 IS-strijders die hadden aangegeven dat ze een zelfmoordaanslag zouden willen plegen. Op die lijst stonden volgens hem geen Belgen, wel 4 Spanjaarden en 1 Fransman.

De Belgische autoriteiten zegden donderdagvoormiddag, de lijst nog niet onder ogen te hebben gekregen. Als de informatie effectief authentiek is, kan ze een ‘interessante aanvulling’ zijn op de database van OCAD (Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse) met mogelijke terreurverdachten en Syriëstrijders die het voorbije jaar is opgesteld, zei Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Onderzoek

Berlijn en Londen bestuderen de documenten. Ze worden beschouwd als een schat aan informatie en zijn volgens de Duitse politie ‘vermoedelijk authentiek’. Sommige experts manen toch aan tot voorzichtigheid.

‘De federale recherche is op de hoogte van de documenten’, zegt Markus Koths, woordvoerder van het Bundeskriminalamt (BKA), de Duitse federale recherchedienst. ‘Hoogstwaarschijnlijk zijn ze authentiek.’

Een woordvoerder van de Britse regering zei dat Londen tot nu toe niet op de hoogte was van de documenten. Op dit moment wordt onderzocht ‘hoe we de informatie kunnen gebruiken om tegen Daesh (het acroniem van IS in Arabisch dat vaak schertsend wordt gebruikt, nvdr) te vechten’.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, zei dat ‘ze het mogelijk zullen maken om de structuren van de terroristische organisatie beter te begrijpen’. Hij voegde eraan toe dat dat de taak van de Duitse justitie zal vergemakkelijken en de ‘onderzoeken zal versnellen’ tegen de personen die zich proberen aan te sluiten bij IS of zich er al bij aangesloten hebben.

Twijfels

Hoewel sommige analisten spreken van een mogelijke schat aan informatie, houden andere een slag om de arm. Zo hebben enkele experts incoherenties aangetroffen in de documenten. Zo wordt ‘Islamitische Staat in Irak en in Syrië’, de vroegere benaming van IS, in het Arabisch op twee verschillende manieren geschreven.

‘We moeten daarom voorzichtig zijn’, zegt onderzoeker Charlie Winter van de Amerikaanse Georgia State University. ‘Toen ik in het verleden dergelijke incoherenties zag, ging het om slechte vervalsingen.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content