De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft meer dan 200 leden van de Jezidi-minderheid, die acht maanden in Irak gevangen zaten, vrijgelaten. Dat heeft een bevelhebber van de Koerdische peshmerga's bekendgemaakt.

"We hebben 227 Jezidi's, onder wie vrouwen en kinderen, opgevangen" in de provincie Kirkoek, in het noorden van Irak, liet generaal Westa Rassoul weten. Ze vertoonden tekenen van ondervoeding en mishandeling.

Dubbele aanslag

In Syrië heeft een dubbele aanslag met een bomauto het leven gekost aan 32 mensen. De aanslagen, toegeschreven aan IS, vonden plaats in gebieden in de noordelijke provincie Aleppo onder controle van al-Qaeda, al-Nusra en andere rebellengroepen die tegen IS strijden. Dat meldt het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

IS heeft zelf grote delen van Syrië en Irak in handen. "IS wil een nieuw front openen en hoopt op uitbreiding in Aleppo, waar die jihadisten al enkele dorpen controleren", aldus Rami Abdulrahman van SOHR, de eenmans-ngo die hij runt vanuit Coventry en waarvoor hij zich beroept op een breed netwerk aan bronnen in het land.

Leider al-Nusra gedood

Een eerste auto is dicht bij de grens met Turkije tot ontploffing gebracht. Daarbij zijn volgens SOHR minstens 23 rebellen omgekomen. De tweede aanslag gebeurde in de stad Marea, en daarbij zouden negen rebellen, onder wie drie bevelhebbers, gedood zijn.

Op een van zijn Twitteraccounts maakte al-Nusra bekend dat de plaatselijke leider van de beweging inderdaad is omgekomen. Vervolgens beschoten IS en al-Nusra elkaar in en rond Marea, maar later leek de rust teruggekeerd. (Belga/WB)

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft meer dan 200 leden van de Jezidi-minderheid, die acht maanden in Irak gevangen zaten, vrijgelaten. Dat heeft een bevelhebber van de Koerdische peshmerga's bekendgemaakt. "We hebben 227 Jezidi's, onder wie vrouwen en kinderen, opgevangen" in de provincie Kirkoek, in het noorden van Irak, liet generaal Westa Rassoul weten. Ze vertoonden tekenen van ondervoeding en mishandeling.In Syrië heeft een dubbele aanslag met een bomauto het leven gekost aan 32 mensen. De aanslagen, toegeschreven aan IS, vonden plaats in gebieden in de noordelijke provincie Aleppo onder controle van al-Qaeda, al-Nusra en andere rebellengroepen die tegen IS strijden. Dat meldt het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). IS heeft zelf grote delen van Syrië en Irak in handen. "IS wil een nieuw front openen en hoopt op uitbreiding in Aleppo, waar die jihadisten al enkele dorpen controleren", aldus Rami Abdulrahman van SOHR, de eenmans-ngo die hij runt vanuit Coventry en waarvoor hij zich beroept op een breed netwerk aan bronnen in het land. Een eerste auto is dicht bij de grens met Turkije tot ontploffing gebracht. Daarbij zijn volgens SOHR minstens 23 rebellen omgekomen. De tweede aanslag gebeurde in de stad Marea, en daarbij zouden negen rebellen, onder wie drie bevelhebbers, gedood zijn. Op een van zijn Twitteraccounts maakte al-Nusra bekend dat de plaatselijke leider van de beweging inderdaad is omgekomen. Vervolgens beschoten IS en al-Nusra elkaar in en rond Marea, maar later leek de rust teruggekeerd. (Belga/WB)