Ramadi ligt op ruim 100 km van de hoofdstad Bagdad en is de hoofdstad van de provincie Anbar. De vicevoorzitter van het provinciebestuur van Anbar, Falih Essawi, zei aan CNN dat hij vreest dat IS 'binnen enkele uren' Ramadi kan veroveren.

IS-strijders hebben naar verluidt de stad grotendeels omsingeld. Volgens Essawi boekten ze de voorbije dagen aanzienlijke vooruitgang in drie gebieden ten oosten van Ramadi: Albu Soda, Albu Ghanem en delen van Soufia.

Steun

Essawi zei geen idee te hebben hoelang de regeringstroepen nog kunnen standhouden tegen het offensief van IS en vraagt aan Bagdad versterking en aan de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie steun in de vorm van luchtaanvallen.

'Hiervoor hebben we Bagdad gewaarschuwd. Waar is Bagdad nu? Waar is (premier, nvdr.) Abadi?', zei Essawi volgens de Amerikaanse zender.

Ramadi

Veerkracht

Dat IS nu Ramadi bedreigt, zo merkt CNN op, toont de veerkracht van IS na maanden van bombardementen van de door de VS geleide coalitie en ook na de recente nederlaag in Tikrit. De geboortestad van ex-dictator Saddam Hoessein, op de weg van Bagdad naar Mosul, staat sinds eind maart weer onder controle van de regering.

Begin maart waren er berichten dat onder de daders van een reeks van zeven bijna gelijktijdige zelfmoordaanslagen in Ramadi een Belg was.

Steun

De Iraakse premier Haidar al-Abadi had gisteren in Washington een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama om meer steun te vragen. Obama beloofde Bagdad enkel extra humanitaire hulp ter waarde van 200 miljoen dollar (188 miljoen euro). Het geld moet vooral de 2,6 miljoen mensen ten goede komen, die door IS zijn verdreven. Het bedrag stijgt zo naar meer dan 400 miljoen dollar sinds oktober 2013.

Obama noemde Irak bij de ontmoeting met Abadi in het Oval Office een 'sterke bondgenoot'. Het is belangrijk dat Washington en Bagdad hun handelingen op elkaar afstemmen. Beiden spraken ook over de volgende stappen in de strijd tegen IS.

Ramadi ligt op ruim 100 km van de hoofdstad Bagdad en is de hoofdstad van de provincie Anbar. De vicevoorzitter van het provinciebestuur van Anbar, Falih Essawi, zei aan CNN dat hij vreest dat IS 'binnen enkele uren' Ramadi kan veroveren. IS-strijders hebben naar verluidt de stad grotendeels omsingeld. Volgens Essawi boekten ze de voorbije dagen aanzienlijke vooruitgang in drie gebieden ten oosten van Ramadi: Albu Soda, Albu Ghanem en delen van Soufia. Essawi zei geen idee te hebben hoelang de regeringstroepen nog kunnen standhouden tegen het offensief van IS en vraagt aan Bagdad versterking en aan de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie steun in de vorm van luchtaanvallen.'Hiervoor hebben we Bagdad gewaarschuwd. Waar is Bagdad nu? Waar is (premier, nvdr.) Abadi?', zei Essawi volgens de Amerikaanse zender.Dat IS nu Ramadi bedreigt, zo merkt CNN op, toont de veerkracht van IS na maanden van bombardementen van de door de VS geleide coalitie en ook na de recente nederlaag in Tikrit. De geboortestad van ex-dictator Saddam Hoessein, op de weg van Bagdad naar Mosul, staat sinds eind maart weer onder controle van de regering.Begin maart waren er berichten dat onder de daders van een reeks van zeven bijna gelijktijdige zelfmoordaanslagen in Ramadi een Belg was.De Iraakse premier Haidar al-Abadi had gisteren in Washington een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama om meer steun te vragen. Obama beloofde Bagdad enkel extra humanitaire hulp ter waarde van 200 miljoen dollar (188 miljoen euro). Het geld moet vooral de 2,6 miljoen mensen ten goede komen, die door IS zijn verdreven. Het bedrag stijgt zo naar meer dan 400 miljoen dollar sinds oktober 2013.Obama noemde Irak bij de ontmoeting met Abadi in het Oval Office een 'sterke bondgenoot'. Het is belangrijk dat Washington en Bagdad hun handelingen op elkaar afstemmen. Beiden spraken ook over de volgende stappen in de strijd tegen IS.