Donderdag bereikten premier Benjamin Netanyahu en zijn minister van Financiën Moshe Kahlon nog een akkoord over de oprichting van de Israel Public Broadcasting Corporation (PBC) tegen 30 april. Die moet de bestaande Israel Broadcasting Authority (IBA) vervangen. Zaterdag liet Netanyahu echter weten dat hij 'van mening veranderd' is.

In de Israëlische regering raken de gemoederen al een tijdje verhit als de openbare omroep ter sprake komt. Woensdag zei Netanyahu nog dat de start van de PBC met zes maanden moest uitgesteld worden. Financiënminister Kahlon, van de kleine coalitiepartner Kulanu, verweet hem echter dat hij met een nieuwe wet de Israëlische televisie- en radio-omroepen wil controleren. Donderdag gooiden Netanyahu en Kahlon het op een akkoord: de nieuwe omroep zou op 30 april van start gaan en Kahlon zou Netanyahu's mediawet steunen. Officieel moet de PBC opnieuw dynamiek in de Israëlische staatsomroep brengen en de concurrentie aangaan met de commerciële zenders.

Maar nu trekt Netanyahu dus zijn staart in. Hij is naar eigen zeggen onder de indruk van de 'hartverscheurende verhalen' van de medewerkers van de 'oude' omroep die ontslagen dreigen te worden. De IBA laten bestaan zou bovendien veel goedkoper zijn dan het ministerie van Financiën beweert.

De krant Haaretz wijst er echter op dat Netanyahu peilingen heeft laten uitvoeren die zouden uitwijzen dat hij nog steeds ontzettend populair is en dat Kulanu bij nieuwe verkiezingen niet eens de kiesdrempel zou halen. De volgende parlementsverkiezingen vinden normaal gezien pas in 2019 plaats.

Donderdag bereikten premier Benjamin Netanyahu en zijn minister van Financiën Moshe Kahlon nog een akkoord over de oprichting van de Israel Public Broadcasting Corporation (PBC) tegen 30 april. Die moet de bestaande Israel Broadcasting Authority (IBA) vervangen. Zaterdag liet Netanyahu echter weten dat hij 'van mening veranderd' is.In de Israëlische regering raken de gemoederen al een tijdje verhit als de openbare omroep ter sprake komt. Woensdag zei Netanyahu nog dat de start van de PBC met zes maanden moest uitgesteld worden. Financiënminister Kahlon, van de kleine coalitiepartner Kulanu, verweet hem echter dat hij met een nieuwe wet de Israëlische televisie- en radio-omroepen wil controleren. Donderdag gooiden Netanyahu en Kahlon het op een akkoord: de nieuwe omroep zou op 30 april van start gaan en Kahlon zou Netanyahu's mediawet steunen. Officieel moet de PBC opnieuw dynamiek in de Israëlische staatsomroep brengen en de concurrentie aangaan met de commerciële zenders.Maar nu trekt Netanyahu dus zijn staart in. Hij is naar eigen zeggen onder de indruk van de 'hartverscheurende verhalen' van de medewerkers van de 'oude' omroep die ontslagen dreigen te worden. De IBA laten bestaan zou bovendien veel goedkoper zijn dan het ministerie van Financiën beweert.De krant Haaretz wijst er echter op dat Netanyahu peilingen heeft laten uitvoeren die zouden uitwijzen dat hij nog steeds ontzettend populair is en dat Kulanu bij nieuwe verkiezingen niet eens de kiesdrempel zou halen. De volgende parlementsverkiezingen vinden normaal gezien pas in 2019 plaats.