Is het ‘grote nationale debat’ van Macron meer dan een publiciteitsstunt?

© Reuters

Onder druk van de straat lanceert president Emmanuel Macron in Frankrijk een groot nationaal debat om zijn presidentschap te redden.

Ook de negende actiedag van de gele hesjes bracht weer tienduizenden manifestanten op straat. Toch zag Emmanuel Macron bij het begin van 2019 een lichtpuntje. Na de maatregelen die hij in december had genomen om de gele storm in te dijken, zou zijn populariteit met vijf procentpunten zijn gestegen. Veel is het niet: meer dan zeven op de tien Fransen hebben nog altijd geen hoge pet van hem op. Hij wordt nog altijd beschouwd als een president die de rijke Fransen voortrekt en die perceptie heeft hij in de eerste plaats aan zichzelf te danken – denk aan de afschaffing van de belasting op grote vermogens.

Het hielp ook niet dat de organisatrice van het debat ontslag moest nemen nadat haar exorbitant hoge salaris was gelekt.

Het protest van de gele hesjes begon in november als reactie op een groene belasting op dieselbrandstof. Ondertussen ligt de hele sociale en fiscale politiek van de regering onder vuur. Het gevoel klopt dat indirecte belastingen, zoals die ecotaks op diesel, Fransen die het minder goed hebben zwaarder treft. Tegelijk wijst een internationale studie uit dat Frankrijk meer doet om de inkomensongelijkheid tussen zijn burgers te temperen dan de meeste andere Europese landen. Frankrijk herverdeelt de inkomens zelfs beter dan Zweden. Het land doet het goed op het vlak van gratis onderwijs en het heeft een behoorlijke, betaalbare gezondheidszorg.

In een poging om de ergste crisis sinds zijn aantreden te bezweren, vroeg Macron de Fransen begin deze week in een brief om zelf hervormingsvoorstellen te doen. Dat grand débat national kan tot midden maart online of in de gemeentehuizen worden gevoerd, waar klachtenboeken klaar liggen. Ze mogen zich uitspreken over het milieu, de werking van de democratie en de overheid en de belastingen. Migratie kan aan bod komen, maar Macron wil niet terugkomen op genomen beslissingen – een herinvoering van de belasting op grote vermogens is uitgesloten.

De boodschap achter dat ‘grote nationale debat’ is dat de president wil luisteren. Hij wil eigenlijk de dynamiek terugvinden die hem in het Elysée heeft gebracht. Het hielp daarom niet dat hij eind vorige week zei dat de Fransen zelf meer moeite moeten doen om hun situatie te verbeteren. Hij gaf daarmee, zeggen critici, weer blijk van weinig begrip voor waar het de gele hesjes om gaat. Het hielp ook niet dat de organisatrice van het debat ontslag moest nemen nadat haar exorbitant hoge salaris was gelekt. Als hij zijn nationale debat een kans op slagen wil geven, moet Macron Frankrijk ervan overtuigen dat het meer is dan een oefening in marketing, waarvan de uitkomst op voorhand bekend is. President worden, is één zaak. President zijn, is er een andere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content