Is het einde van globalisering in zicht?

Shanghai, China © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De wereld is een dorp geworden, maar zal de globalisering nog blijven toenemen? Vier redenen waarom wel én vier redenen waarom niet.

Onze wereld is een dorp geworden. Dankzij de globalisering eten we fruit uit Australië, wordt onze kledij vervaardigd in Azië en ontwikkelen wetenschappers in de Verenigde Staten de nieuwste technologische snufjes, waar ook wij binnenkort gebruik van kunnen maken. Maar wat binnen twintig jaar, vraagt het World Economic Forum (WEF) zich af. Zullen technologieën dan nog eenvoudiger worden verspreid over de grenzen heen of dringen strengere grensreguleringen zich op?

Sinds de crisis van 2008 is er al een kleine kentering zichtbaar in onder meer de opstelling van de Verenigde Staten. De VS, beschouwd als architect van de globalisering, is niet meer bereid ervoor garant te staan. Volgens Philip Stephens, columnist van de Financial Times, heeft mondialisering een handhaver nodig, maar zijn opkomende economieën als China of India niet bereid deze rol op zich te nemen. En ook de Europese financiële integratie is teruggedraaid. De mondiale kapitaalstromen omvatten nog maar de helft van het bedrag van voor de crisis.

Al benadrukt de Amerikaanse econoom Tyler Cowen dat het geen zwart-wit verhaal is. Hij onderscheidt enerzijds duidelijke signalen dat globalisering nog een toekomst voor zich heeft, terwijl hij anderzijds vier redenen opsomt die aangeven dat de globalisering op zijn einde loopt.

4 redenen waarom de globalisering zal toenemen

1. Meer landen zullen het label middeninkomensland (MIC) verwerven en de productiviteit van hun economische activiteiten zal toenemen.

2. Het internet neemt grenzen weg, waardoor het eenvoudiger is om handel te drijven. Bovendien leren veel meer mensen Engels, waardoor communiceren makkelijker wordt.

3. Sociale en commerciële netwerken groeien en zijn niet langer lokaal of nationaal, maar bereiden zich uit tot het internationale niveau.

4. Natuurlijke grondstoffen, maken een steeds groter deel uit van het BBP. En net deze grondstoffen zijn erg bepalend voor de handel tussen landen en zeker bij de opkomende economieën zoals de BRIC’S.

4 redenen waarom de globalisering zal afnemen

1. Ook diensten maken een steeds groter deel uit van het BBP van een land. Dit aspect is moeilijker uit te wisselen.

2. De groei van China zal niet voortduren aan hetzelfde tempo. China’s economie zal in de toekomst minder grondstofintensief worden.

3. Robotten en allerlei slimme technologieën maken het minder interessant om te investeren en handel te drijven met lageloonlanden.

4. Het ziet er naar uit dat de wereld de volgende 20 jaar minder vrede zal kennen dan de afgelopen 20 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content