IS heeft laten weten dat het de volledige controle heeft over Ramadi en eiste op jihadistische fora de overwinning op. 'God heeft de soldaten van het kalifaat toegelaten om de hele stad Ramadi schoon te vegen', luidt het volgens internationale persbureaus. IS voegt er aan toe dat ze in de stad militaire voertuigen en raketlanceerders heeft geïnstalleerd.

Ramadi is de hoofdstad van de provincie Anbar, de grootste van Irak, en ligt circa 112 km ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Ook een geloofwaardige bron binnen het kabinet van de gouverneur van Anbar zei aan de BBC dat Ramadi nu onder volledige controle van IS staat en dat alle regeringstroepen zich na dagen van intense gevechten hebben teruggetrokken.

'Niet definitief'

De Verenigde Staten bevestigen het nieuws niet en zeggen dat de situatie te veranderlijk is om al definitieve uitspraken te doen.

De Iraakse eerste minister Haider al-Abadi heeft zijn troepen bevolen om 'hun positie te behouden en om IS te beletten verdere plekken in te nemen', aldus zijn woordvoerder Saad al-Hadithi. Die beloofde ondertussen dat er versterking komt in Ramadi. (Belga/KVDA)

IS heeft laten weten dat het de volledige controle heeft over Ramadi en eiste op jihadistische fora de overwinning op. 'God heeft de soldaten van het kalifaat toegelaten om de hele stad Ramadi schoon te vegen', luidt het volgens internationale persbureaus. IS voegt er aan toe dat ze in de stad militaire voertuigen en raketlanceerders heeft geïnstalleerd.Ramadi is de hoofdstad van de provincie Anbar, de grootste van Irak, en ligt circa 112 km ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad.Ook een geloofwaardige bron binnen het kabinet van de gouverneur van Anbar zei aan de BBC dat Ramadi nu onder volledige controle van IS staat en dat alle regeringstroepen zich na dagen van intense gevechten hebben teruggetrokken.De Verenigde Staten bevestigen het nieuws niet en zeggen dat de situatie te veranderlijk is om al definitieve uitspraken te doen.De Iraakse eerste minister Haider al-Abadi heeft zijn troepen bevolen om 'hun positie te behouden en om IS te beletten verdere plekken in te nemen', aldus zijn woordvoerder Saad al-Hadithi. Die beloofde ondertussen dat er versterking komt in Ramadi. (Belga/KVDA)