‘IS heeft 400 strijders opgeleid voor terreuracties in Europa’

Een IS-vlag in de Iraakse stad Saadiya, die in 2014 enkele maanden onder IS-controle stond © REUTERS
Rudi Rotthier

Islamitische Staat trainde in speciale kampen 400 tot 600 strijders die naar Europa uitgestuurd werden of worden om aanslagen te plegen. Dat meldt het persagentschap Associated Press op basis van onder meer gesprekken met inlichtingendiensten in Europa en Irak.

Volgens AP zijn er volgens de beste schattingen 400 tot 600 strijders opgeleid om aanvallen uit te voeren buiten IS-gebied, met name vooral in Europa.

AP laat ook de Franse senatorNathalie Goulet aan het woord, hoofd van een commissie die jihadi-netwerken in kaart brengt. “De realiteit is dat als we heel precies zouden weten hoeveel het er zijn”, er geen aanslagen zouden gebeuren – want dat de strijders dan opgepakt zouden worden. Maar ze vindt zich wel terug in de geciteerde aantallen.

De opgeleide strijders kunnen, volgens de bronnen van AP, verdeeld over eenheden en cellen, heel wendbaar zijn en “semiautonoom” optreden, de tijd, plaats en methode kiezen om “maximaal chaos” te stichten, al dan niet in interactie met andere cellen. Leden van de cel die de aanslagen in Parijs uitvoerde, zitten nu verspreid over grote delen van Europa, aldus AP.

Abdelhamid Abaaoud, volgens sommigen het brein achter die aanslagen in Parijs, had kort voor zijn dood tijdens een confrontatie met de politie in Saint-Denis aan een vriend gezegd dat hij “in een multinationale groep van 90 strijders” Europa was binnengekomen, en dat die strijders “min of meer overal” waren beland.

Andere strategie

Er zouden opleidingskampen zijn in Syrië, Libië en andere delen van Noord-Afrika. De strijders krijgen onder meer lessen in strategie, explosieven en in het onopvallend surveilleren van doelwitten, het ongemerkt onderduiken.

“Het verschil met 2014”, aldus een lid van een Europese veiligheidsdienst, “is dat destijds de training maar enkele weken duurde. Nu is de strategie anders. Speciale eenheden werden opgezet. De training duurt langer. En het doelwit lijkt niet langer om zoveel mogelijk mensen te doden, maar om zoveel mogelijk terreuroperaties op te zetten, zodat de vijand meer geld en personeel moet inzetten”.

“Franstaligen met banden in Noord-Afrika, Frankrijk en België lijken de leiding van de eenheden te hebben en worden verantwoordelijk om aanvalsstrategieën te ontwikkelen”.

Ook een verschil met enkele jaren geleden is dat de cellen losser van het centraal bestuur in Raqqa kunnen opereren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content