‘IS grotendeels verdreven uit Kobani’

Turkse Koerden, die de grens niet over mogen, bekijken het krijgsgeweld in Kobani © Reuters

De Syrische grensstad Kobani, die een week geleden op het punt stond in handen van IS te vallen, wordt weer grotendeels gecontroleerd door Koerdische strijdkrachten. Dat zegt een kommandante van die strijdkrachten aan de BBC.

Volgens Baharin Kandal zijn er nog twee kernen in het oosten van de stad die Islamitische Staat controleert, maar voor het overige is de stad volledig heroverd. De 32-jarige Kandal leidt de Koerdische operaties in het oosten van de stad. De BBC-journaliste die haar aan de telefoon kreeg, zag tekenen dat er ook in het noorden van de stad nog gevochten wordt.

Kobani, een grotendeels Koerdische stad aan de Syrisch-Turkse grens, werd vier weken geleden door IS aangevallen. De eerste weken rukte IS snel op door de Koerdische dorpen rond Kobani, onder meer met wapens die op het Iraakse leger buitgemaakt werden, en die door de Amerikanen aan dat Iraakse leger waren geleverd. Er kwamen ruwgeschat 160.000 meestal Koerdische vluchtelingen op de been, die de grens met Turkije overstaken.

Maar eens in de stad had IS het lastiger om de lichter bewapende Koerden te bekampen. IS won toch traag terrein, en bezette op een bepaald punt 40 procent van de stad, omsingelde de stad aan alle kanten behalve aan de kant met de Turkse grens.

Sinds enkele weken voeren Amerikaanse vliegtuigen dagelijks bombardementen uit tegen stellingen van IS. Eerst leken die bombardementen niet zoveel uit te maken, maar gaandeweg is de coördinatie met de Koerden beter geworden, en wordt er, volgens de Koerden, effectiever gebombardeerd. Er zijn ook verse wapens en troepen aan Koerdische zijde gekomen, aldus Kandal, die hierover evenwel geen details verschafte.

Optimisme

Andere bronnen, onder meer geciteerd door het agentschap Reuters, bevestigen dat de Koerdische troepen enige winst boeken, en dat na die eerste winst een sfeer van optimisme ontstaan is bij de Koerden, maar zij schatten de winst veel kleiner in. Ze hebben het over één grote straat die effectief op IS heroverd is, nadat eerder al een heuvel werd heroverd.

De strijd om Kobani is ook van belang om uit te maken of de strategie van president Obama om geen grondtroepen te sturen werkt. Onder meer de Turkse president Erdogan heeft gezegd dat er grondtroepen zullen moeten ingezet worden om Kobani te redden.

Kobani, de hoofdstad van een van drie Koerdische regio’s binnen Syrië, is van groot strategisch belang. Als de stad valt, heeft IS de grens met Turkije grotendeels onder controle, en ligt de weg open naar de andere Koerdische enclaves, die olierijk zijn.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content