IS-gijzelaars: Jordanië biedt gevangenenruil aan, geen sprake over Japanner

Een combifoto van Kasasbeh en Rishawi © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De Jordaanse regering biedt Islamitische Staat (IS) aan om een terdoodveroordeelde jihadiste vrij te laten in ruil voor een Jordaanse piloot die in handen van de terreurgroep is. Amman wil wel eerst bewijs krijgen dat de piloot nog in leven is.

Een woordvoerder van de Jordaanse regering, Mohammed al-Mumani bevestigde op de staatstelevisie dat zijn land bereid is om de Iraakse jihadiste Sajida al-Rishawi vrij te laten, als de Jordaanse piloot Muaz al-Kasasbeh gespaard en vrijgelaten wordt.

Kasasbeh werd op 24 december gevangen genomen door IS nadat zijn vliegtuig crashte in Syrië – Jordanië neemt deel aan de internationale coalitie tegen IS. Rishawi is ter dood veroordeeld in Jordanië wegens betrokkenheid bij dodelijk aanslagen van Al-Qaeda in Amman in 2005.

Video

Wat opvalt, is dat er geen sprake is over de Japanse gijzelaar Kenji Goto, meldt de BBC. IS had in een nieuwe video gedreigd zowel Kasasbeh als Goto om te brengen als Rishawi niet binnen de 24 uur zou worden vrijgelaten.

In de video was een foto van Goto te zien die op zijn beurt een foto van Kasasbeh vasthield. Een stem – volgens IS die van Goto – sprak het ultimatum uit.

Kenji Goto
Kenji Goto © Belga Image

Onthoofd

Een Japanse delegatie is sinds vorige week in Jordanië voor overleg over een manier om de gijzelaars te redden zonder losgeld te betalen. In een eerdere video had IS 200 miljoen dollar losgeld gevraagd voor Goto en een andere Japanse gijzelaar, Haruna Yukawa.

Omdat Tokio daar niet op inging, zegt de terreurgroep dat Yukawa reeds te hebben onthoofd. Sindsdien eist IS de vrijlating van Rishawi.

Goto en Yukawa.
Goto en Yukawa.© BELGA

Bewijs

Via Twitter zei de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken dat Amman bewijs heeft gevraagd dat Kasasbeh nog in leven is, meldt persagentschap AFP. ‘Maar we hebben dat nog niet gekregen’.

Via bepaalde accounts op de sociale media, vermoedelijk gelinkt aan IS, werd al verklaard dat Rishawi is vrijgelaten door Jordanië, maar Judeh ontkent dat.

Ruim 500 vrouwen

Intussen meldt de in Londen gevestigde denktank Institute for Strategic Dialogue dat zowat 550 van de naar schatting 3.000 mensen die vanuit het westen naar Irak en Syrië zijn getrokken om zich aan te sluiten bij IS, vrouwen zijn.

De vrouwen mogen niet deelnemen aan de gevechten maar worden ter plekke wel ingezet als lerares of verpleegkundige, citeert persagentschap DPA de denktank. ‘ Het door de IS uitgeroepen kalifaat heeft hen een ‘ideologisch consistente uitlaatklep’ bezorgd. ‘De westerse mogendheden zijn naar hun gevoel medeplichtig aan het bestendigen van conflicten met de islamitische gemeenschap. Dat is een belangrijke factor bij hun beslissing om het westen te verlaten en op zoek te gaan naar een alternatieve samenleving’, klinkt het in het rapport. ‘De tweezijdig manier waarop de wereld wordt voorgesteld, versterkt deze beslissing.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content