IS geeft Japan en Jordanië nog maximaal 24 uur

Kenji Goto © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

In een video die vermoedelijk door de terreurgroep Islamitische Staat is verspreid, zegt een Japanse gijzelaar dat hij een Jordaanse piloot binnen de 24 uur gedood zullen worden als Jordanië een Iraakse terdoodveroordeelde jihadiste niet vrijlaat.

De video toont een foto van de Japanse gijzelaar Kenji Goto, die zelf een foto vasthoudt van de Jordaanse piloot Muadh al-Kasasbeh en een ultimatum van IS uitspreekt. Volgens de Amerikaanse observatiedienst SITE is de video authentiek, melden persagentschappen.

Gevangenenruil

IS eist dat Jordanië de 44-jarige Sajida al-Rishawi vrijlaat. Zij wacht in een Jordaanse gevangenis op haar executie, nadat ze veroordeeld werd voor terreurdaden.

‘Er is mij gezegd dat dit mijn laatste boodschap is,’ zegt de stem in de video. ‘Het enige dat mijn vrijheid in de weg staat is de Jordaanse regering die de overdracht van Sajida. Het is mij voor haar, wat blijkt daar zo moeilijk aan om te begrijpen?’

Onthoofd

Een Japanse delegatie is sinds vorige week in Jordanië voor overleg over een manier om de gijzelaars te redden zonder losgeld te betalen. In een eerdere video had IS 200 miljoen dollar losgeld gevraagd voor Goto en een andere Japanse gijzelaar, Haruna Yukawa. Omdat Tokio daar niet op inging, zegt de terreurgroep dat Yukawa reeds te hebben onthoofd.

Sindsdien eist IS de vrijlating van de Iraakse gevangene. ‘Nog meer vertraging door de Jordaanse regering betekent dat ze verantwoordelijk zal zijn voor de dood van hun piloot en daarna die van mij. Laat ons aub niet sterven.’

Een Japanse regeringsbron zei bewust te zijn van de nieuwe video.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content