Cantlie, een freelance fotograaf, werd in 2012 samen met de intussen geëxecuteerde Amerikaan James Foley in Syrië ontvoerd.

Volgens het propagandafilmpje zijn de berichten in de westerse media over hevige gevechten en zware verliezen bij IS vals. De berichten zijn gebaseerd op de beweringen van het Witte Huis en van Koerdische bevelhebbers, die "niet geïnteresseerd zijn in de waarheid".

De video ziet er professioneler uit dan de vroegere video's van IS. Hij begint met een luchtopname van de stad, "gefilmd vanuit een drone van het leger van de Islamitische Staat".

'Opkuis'

De strijd om Kobane is volgens de film "bijna voorbij". "De moedjaheddin zijn bezig met de opkuis", aluds Cantlie, "straat per straat, gebouw per gebouw".

Dat IS over dronen beschikt werd door de Koerden bevestigd. Ook herkennen Koerdische bewoners volgens de BBC de locatie, namelijk een industrieterrein in het oosten van Kobane.

Cantlie zelf wijst Turkije aan, en in de verte is een Turkse vlag te zien.

Cantlie, die al enige tijd de voorlezer is van pro-IS-boodschappen in propagandavideo's, verscheen tot dusver telkens in oranje pak achter een tafel met een geschreven boodschap. Dit keer gaat hij in het zwart gekleed, en hij beweegt tijdens de video, alsof hij een stand-up doet.

Het is niet bekend wanner de boodschap werd gefilmd. Volgens The Guardian dateert het recentste nieuws waarnaar in de video verwezen wordt van 17 of 18 oktober.

(Belga/RR)

Cantlie, een freelance fotograaf, werd in 2012 samen met de intussen geëxecuteerde Amerikaan James Foley in Syrië ontvoerd. Volgens het propagandafilmpje zijn de berichten in de westerse media over hevige gevechten en zware verliezen bij IS vals. De berichten zijn gebaseerd op de beweringen van het Witte Huis en van Koerdische bevelhebbers, die "niet geïnteresseerd zijn in de waarheid". De video ziet er professioneler uit dan de vroegere video's van IS. Hij begint met een luchtopname van de stad, "gefilmd vanuit een drone van het leger van de Islamitische Staat".De strijd om Kobane is volgens de film "bijna voorbij". "De moedjaheddin zijn bezig met de opkuis", aluds Cantlie, "straat per straat, gebouw per gebouw". Dat IS over dronen beschikt werd door de Koerden bevestigd. Ook herkennen Koerdische bewoners volgens de BBC de locatie, namelijk een industrieterrein in het oosten van Kobane.Cantlie zelf wijst Turkije aan, en in de verte is een Turkse vlag te zien.Cantlie, die al enige tijd de voorlezer is van pro-IS-boodschappen in propagandavideo's, verscheen tot dusver telkens in oranje pak achter een tafel met een geschreven boodschap. Dit keer gaat hij in het zwart gekleed, en hij beweegt tijdens de video, alsof hij een stand-up doet.Het is niet bekend wanner de boodschap werd gefilmd. Volgens The Guardian dateert het recentste nieuws waarnaar in de video verwezen wordt van 17 of 18 oktober.(Belga/RR)